ZSSS zahteva višje neto plače

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so se včeraj zavzeli za celostni pristop k spremembam davčne zakonodaje. Pozvali so k razbremenitvi srednjega razreda, s tem pa k zvišanju neto plač, kar naj bi povečalo potrošnjo in spodbudilo gospodarsko rast. V Sloveniji kar dve tretjini zaposlenih prejema plačo, nižjo od slovenskega povprečja, torej manj kot 1060 evrov neto, 50 odstotkov pa manj kot 890 evrov neto.

Golob novi predsednik uprave Premogovnika

Skupščina Premogovnika Velenje včeraj ni podelila razrešnice upravi za poslovno leto 2013, ki ji je predsedoval Milan Medved, člana pa sta bila Vladimir Malenković in Sonja Kugonič. Nadzorni svet je razrešnico dobil. In prav nadzorniki so danes za novega predsednika uprave imenovali Ludvika Goloba, dosedanjega izvršnega direktorja razvojnega področja v Premogovniku Velenje.

Kad išče novega predsednika uprave

Nadzorni svet Kapitalske družbe (Kad) je včeraj objavil razpis za prosto delovno mesto predsednika uprave. Na tem položaju je zdaj Bachtiar Djalil, v upravi pa je še Anja Strojin Štampar. Izbrani kandidat bo imenovan za štiriletni mandat z možnostjo podaljšanja. Rok za prijave je 15. oktober.

Telemach krepi položaj na trgu interneta

Kabelski operater Telemach se je v drugem letošnjem četrtletju tudi v uradnih statistikah zavihtel s tretjega na drugo mesto po številu priključkov na fiksni širokopasovni dostop do interneta. Tržni delež je povečal na 19,4 odstotka, vzrok za 3,3 odstotne točke visok skok pa je dokončen prevzem družbe Elektro Turnšek, je razvidno iz poročila Agencije za komunikacijska omrežja in storitve. Prvo mesto s 35,6-odstotnim deležem sicer še vedno zaseda Telekom Slovenije, ki pa se mu je delež v primerjavi s predhodnim četrtletjem zmanjšal za 0,3 odstotne točke. Na tretjem mestu je T2, ki je delež povečal z 18 na 18,3 odstotka.

Litostroj Jeklo uradno v prisilno poravnavo

Ljubljansko okrožno sodišče je včeraj potrdilo postopek prisilne poravnave podjetja Litostroj Jeklo. Upniki, ki svojih terjatev niso pretvorili v kapital družbe, bodo v štirih letih dobili poplačano petino terjatev. Omenimo, da je postopek prisilne poravnave Litostroja Jeklo stekel že februarja letos, upnikom pa je bilo priznanih skupno za 53 milijonov evrov terjatev.

Privatizacija prebuja slovenski kapitalski trg

Teden na Ljubljanski borzi je tokrat minil v znamenju rasti indeksa blue chipov SBI TOP, ki je pridobil 2,3 odstotka in znaša 837,01 točke. Teden pa je bil izjemen tudi zaradi velikega prometa, saj je bilo v povprečju za 3,6 milijona evrov prometa na dan, kot je bilo v zlatih časih v letih 2007 in 2008. Gonilna rast delnic naj bi bila predvsem potekajoča privatizacija.

Popravek in opravičilo

V ponedeljkovi izdaji smo v vesti z naslovom Racman našel novega direktorja za igralnice pomotoma zapisali, da Peter Kolar svetuje vodstvu Adrie Airways. Kolar je bil v preteklosti res pomočnik uprave za IT in kontroling, a le do januarja 2011. Za napako se opravičujemo.

Pripravila Jan Bratanič in STA