Obračun v Plama-Purju

Skupščina družbe Plama-Pur je bila ponovno prizorišče boja med Alešem Musarjem, Rokom Habincem, Markom Koničem, za katerimi stoji holding AG, in dolenjskim poslovnežem Francem Frelihom, s katerim so pred več kot dvema letoma skupno prevzeli Plama-Pur. Družbi Plasta in Termoplasti-Plama, prek katerih ima Frelih v lasti 49,97-odstotni delež Plama-Purja, sta podali več nasprotnih predlogov, ki so bili preglasovani. Med delničarje naj bi bilo razdeljenih 117.000 evrov dividend, skupščina je zavrnila predlog 1,68 milijona evrov vredne dokapitalizacije in spremembo upravnega odbora, kamor so bili za nov mandat imenovani Musar, direktorica AG Marjanca Drame, Marko Konič in Bojana Vinkovič. Frelih je predlagal upravni odbor v sestavi Musar, Konič, Frelih in Jože Ceglar, ki je direktor družbe Termoplasti-Palma. Na vse naštete sklepe bodo vložene izpodbojne tožbe.

Gradbinci močno pospešili gradnjo

Vrednost opravljenih gradbenih del v Sloveniji se iz meseca v mesec zvišuje. V prvem polletju je bila vrednost gradbenih del na letni ravni višja za kar 37,5 odstotka. Čeprav je gradbena panoga še zelo daleč od dni stare slave, so pozitivni trendi razveseljivi. V prvem polletju je najbolj zrasla vrednost gradbenih del na inženirskih objektih, in sicer za 51,9 odstotka, medtem ko je bila vrednost del na stavbah višja za le 7,7 odstotka.

Tovarna olja Gea bolje kot lani

Tovarna olja Gea, vodilna proizvajalka olja v Sloveniji, je v prvem polletju letos ustvarila 12,2 milijona evrov prihodkov, s čimer je za 200.000 evrov presegla poslovni izid v enakem lanskem obdobju. Dobiček iz poslovanja je hkrati zrasel s komaj 3000 evrov na 45.000 evrov. Čisti dobiček pa je dosegel 75.000 evrov, kar je bolje od načrtov družbe iz Slovenske Bistrice.

DBS z nekajkrat višjim dobičkom

Deželna banka Slovenije (DBS) je v prvem polletju ustvarila 586.000 evrov čistega dobička, medtem ko je ta v enakem obdobju lani znašal le 87.000 evrov. Dobiček iz rednega poslovanja se je povečal s 122.000 na 713.000 evrov. Čisti obrestni prihodki so ostali praktično nespremenjeni pri 10,8 milijona evrov. Oslabitve in rezervacije so bile nižje za sedem odstotkov in so znašale nekaj manj kot 4,8 milijona evrov.

Slovenci kupujejo več novih avtomobilov

V Sloveniji je bilo v prvem polletju prvič registriranih 37.049 osebnih avtomobilov, kar pomeni triodstotno rast na letni ravni. Junija je bilo registriranih dobrih 6254 osebnih avtomobilov, kar je 11,6 odstotka manj kot junija lani.

Srbi prodajajo 500 podjetij s 85.000 zaposlenimi

Če je v Sloveniji še vedno precej negotovosti, povezanih s privatizacijo, je Srbija na tem področju precej odločnejša. Srbska agencija za privatizacijo je na svoji spletni strani objavila javni poziv za izkaz interesa za nakup 502 državnih podjetij s približno 85.000 zaposlenimi. Zainteresirani lahko zanimanje za nakup izkažejo do sredine septembra, rok za izvedbo privatizacije pa je 31. december 2015.

Pripravil: Jan Bratanič