Podjetja Marjana Mikuža v stečaju

Novogoriški nepremičninar Marjan Mikuž, ki je bil zaradi spornih poslov v Luki Koper tako kot nekdanji poslanec Srečko Prijatelj obsojen na več let zaporne kazni, je pred dnevi v stečaj poslal svoje podjetje Premik Net. To je imelo nazadnje leta 2010 za skoraj tri milijone evrov premoženja in milijon evrov obveznosti. Že pred tem, aprila letos, je na zahtevo banke Hypo v stečaju končalo podjetje Terasol, ki ima za osem milijonov evrov premoženja. Tretje Mikuževo podjetje, Premik Invest, je bilo izbrisano že leta 2010.

IGM Zagorje v avstrijske roke

Salonit Anhovo je po družbi Kema Puconci izgubil še eno pomembno odvisno družbo. Sredi julija je lastništvo IGM Zagorje, ki na leto ustvari več kot deset milijonov evrov prihodkov in zaposluje skoraj 40 ljudi, prepustil podjetju W&P Kalk iz Celovca. Gre za sestrsko podjetje, ki tako kot Salonit sodi pod okrilje avstrijske skupine Wietersdorfer. IGM Zagorje je v zadnjih dveh letih posloval z izgubo, pred nekaj meseci pa je dobil novo vodstvo. Namesto Emila Šabanoviča je bil na položaj generalnega direktorja imenovan Harald Braunecker.

Prodali izgubaško garažno hišo na Jesenicah

Podjetje Avioprojekt, ki je ob Splošni bolnišnici Jesenice zgradilo garažno hišo in pridobilo koncesijo za njeno upravljanje, bo v kratkem prišlo do novega lastnika. Stečajna upraviteljica podjetja Ker 12 ga je namreč na podlagi javne dražbe prodala podjetju Proppet iz Brežic. Maja letos ga je ustanovila Lidija Bukovnik. Izklicna cena za Avioprojekt je znašala le 5000 evrov, saj garažna hiša ustvarja izgubo.

Liv kolesa prehajajo v roke slabe banke

Podjetju Liv kolesa, ki se rešuje s prisilno poravnavo, je v potrditev načrta finančnega prestrukturiranja prepričalo dovolj upnikov. Zanjo so namreč glasovali upniki s 75 odstotki nezavarovanih terjatev in upniki s skoraj 90 odstotki zavarovanih terjatev. Prvim bodo odpisali 50 odstotkov vseh terjatev, drugi pa so se strinjali z moratorijem na plačilo glavnice do leta 2019. Hkrati bo prišlo do razlastitve obstoječih družbenikov, po novem pa bodo Liv kolesa v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

O usodi Nivoja v začetku septembra

Okrožno sodišče v Celju je za 3. september sklicalo narok za obravnavo ugovora proti prisilni poravnavi družbe Nivo Celje. Stečaj je predlagal Salonit Anhovo, češ da je ta namenjena le nepoštenemu in neenakomernemu izigravanju upnikov. Nivo mu dolguje 1,3 milijona evrov, pred dnevi pa je neuspešno zahteval razrešitev njegovega direktorja in lastnika Danila Seniča, pa tudi odstop prisilne upraviteljice Darje Erceg.

Pripravil Tomaž Modic