Martin Odlazek se je odpovedal tretjini imperija

Skupina Krater, pod okriljem katere so Papir Servis, RGL, Salomon (Ekipa, Lady, Jana…) in tiskarna Set, ni več v večinski lasti Martina Odlazka. Podjetnik in eden najpremožnejših Slovencev ima po novem v lasti le še 43,5-odstotni delež v podjetju Eurofit, krovni družbi skupine Krater. Potem ko je iz Kraterja izplačal njegovega dolgoletnega direktorja in svojega brata, se je Odlazek odločil, da bo štirim članom svoje družine prepustil skoraj tretjino Eurofita. Vsak od njih je dobil osemodstotni delež.

SGP Graditelj pol manj za dividende

Delničarji družbe SGP Graditelj bodo letos dobili dva evra bruto dividende na delnico, kar je pol manj kot lani, je prejšnji teden odločila skupščina. Skupno bodo prejeli blizu 100.000 evrov, od tega največ direktor družbe Janez Zorman. Medtem se bo v prihodnje leto preneslo več kot osem milijonov evrov bilančnega dobička. SGP Graditelj je lani ob občutnem padcu prihodkov ustvaril manj kot pol milijona evrov čistega dobička, kar je najmanj v zadnjih letih.

Alukomen Holding bi rad trimilijonski odpis dolgov

Okrožno sodišče v Kopru je začelo postopek poenostavljene prisilne poravnave nad družbo Alukomen Holding, ki izdeluje kovinske stavbne in druge konstrukcije in je nasedla v gradnji projekta Dunajski kristali. Nezavarovanim upnikom, ki jim dolguje 3,8 milijona evrov, predlaga kar 75-odstotni odpis terjatev in poplačilo preostanka v štirih letih.

Naprodaj nedokončane izolske Livade

Stečajni upravitelj škofjeloškega gradbinca Splošno gradbeno podjetje (SGP) Tehnik Matjaž Nanut je za 23. julij razpisal javno dražbo za nedokončani projekt stanovanjske soseske v izolskem naselju Livade. Izklicna cena za premoženje v skupni površini 7580 kvadratnih metrov je nekaj več kot 16,5 milijona evrov.

Esotech rekordno, a z enakimi dividendami

Velenjska družba Esotech, ki se ukvarja z razvojem ekoloških in energetskih projektov, je lani dosegla rekordne rezultate, saj so prihodki presegli 27 milijonov evrov, čisti dobiček pa milijon evrov. Kljub temu bodo delničarji že četrto leto zapored deležni enakih dividend. Menedžerji Esotecha s predsednikom uprave Markom Škobernetom na čelu in še nekaj deset malih delničarjev bo dobilo 19 evrov bruto na delnico, skupno dobrega četrt milijona evrov.

Nov šef DBS Nepremičnin

V vodstvu DBS Nepremičnin, odvisne družbe banke DBS, je prišlo do sprememb. Namesto Andraža Gruma je funkcijo direktorja prevzel Tevž Korent, direktor sektorja poslovne mreže v DBS.

Direktor do lastništva hostla Tresor

Dva meseca po tistem, ko je prevzel vodenje podjetja Hostel Čopova, ki v središču Ljubljane upravlja mladinski hotel, je Marko Vavpetič postal tudi njegov solastnik. Od Jureta Bizjaka, ustanovitelja  podjetja, je odkupil 25-odstotni delež. Preostalo še naprej obvladuje družba tveganega kapitala DTK Murka, katere 49-odstotna lastnica je država. Hostel Čopova je imel lani skoraj 400.000 evrov prihodkov in kar 123.000 evrov izgube.

Pripravil Tomaž Modic