Tomažin okrepljen v RRC

Družba Terra Australis avstralskega poslovneža Anthonyja Tomažina je od več deset malih delničarjev odkupila njihove delnice računalniške družbe RRC. Tomažin ima tako po novem v lasti že skoraj 92 odstotkov vseh delnic RRC, v lastništvu pa za zdaj ostaja še 45 malih delničarjev, med katerimi je s 3,1-odstotnim deležem največja Nova KBM.

Terme Olimia in Terme Olimia bazeni

Terme Olimia bazeni se bodo pripojili k družbi Terme Olimia. O pripojitvi bodo delničarji obeh družb odločali na skupščini, ki je napovedana 15. septembra. Zaradi pripojitve Term Olimia bazenov bodo v Termah Olimia izdali dodatnih 114.000 delnic. Po združitvi obeh podjetij bodo imele Kapitalska družba in Slovenske železnice vsaka v lasti po nekaj manj kot 25 odstotkov, Nova KBM pa slabih 21 odstotkov delnic.

Delničarjem družbe Hit Larix dividende

Delničarji družbe Hit Larix bodo na skupščini, ki je napovedana 16. septembra, odločali o izplačilu 0,8 milijona evrov oziroma 6,5 evra bruto dividende za delnico.

MLM z nižjimi prihodki

Mariborska livarna Maribor (MLM) je v drugem letošnjem četrtletju ustvarila 8,7 milijona evrov prihodkov, kar je za 2,3 milijona pod načrti in za 0,7 milijona evrov manj kot v prvih treh mesecih letošnjega leta. Kljub temu je četrtletni čisti dobiček znašal kar štiri milijone evrov, a je bil skoraj v celoti posledica enkratnih prihodkov zaradi odpisa dela dolgov.

Kompleks Kanin na dražbo

Stečajna upraviteljica Hita Bovec Sara Pušenjak bo hotelski kompleks Kanin prodajala na javni dražbi. Izklicna cena na tako imenovani nizozemski dražbi, kjer je možno zniževanje cene, bo znašala 3,2 milijona evrov.

Nov mandat Brucknerju

Banka Raiffeisen bo lansko izgubo v višini 32,9 milijona evrov pokrila v breme kapitalskih rezerv in drugih rezerv iz dobička. Tako je na skupščini odločila avstrijska lastnica, ki je Kurtu Brucknerju podelila nov mandat v nadzornem svetu.

Fras novi direktor Nigrada

Vodenje Nigrada je pred dnevi prevzel Iztok Fras, ki je na tej funkciji zamenjal Vladimira Krajcerja. Slednji je do nedavnega vodil tudi Nip, a je s te funkcije odstopil, po tem ko je konec julija objavil sporni razpis, v katerem je iskal svetovalca poslovodstva Nipa, ki bi bil hkrati po poklicu natakar, obvladal ruski jezik, zaželena pa je bila tudi licenca Fife, Uefe ali druga primerljiva licenca. Razpis je bil, kot smo poročali, namenjen Miranu Ferku, vodji športnega turizma v Športnem centru Pohorje.

Peking nad avtomobilski sektor

V obsežne preiskave domnevnega monopolnega obnašanja na Kitajskem je vključenih več kot tisoč domačih in tujih podjetij iz avtomobilske industrije. To so za kitajski časnik China Daily povedali pri kitajski nacionalni komisiji za razvoj in reforme, ki je pred kratkim napovedala kazni za Audi in Chrysler.

Pripravila Matjaž Polanič in sta