Komisija poziva Cerarja k obrambi Jazbeca

Na javne očitke glede sanacije slovenskih bank se je včeraj v pismu premierju Miru Cerarju odzval podpredsednik evropske komisije Valdis Dombrovskis. Ukrepi Banke Slovenije v tem procesu, zlasti glede izbrisa podrejenih obveznic, so bili potrebni za zagotovitev skladnosti z zakonodajo EU, je zapisal in pozval k obrambi neodvisnosti Banke Slovenije. V društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) so bili »nad očitnim zavajanjem« in vplivanjem na poslance ogorčeni. Opozorili so, da je Dombrovskis pozabil na kriminalistično preiskavo, ki v zvezi s tem poteka v Banki Slovenije.

ECB v ponedeljek začenja nakupe obveznic

Evropska centralna banka (ECB) bo začela obveznice držav in nekaterih drugih institucij v okviru programa tako imenovanega kvantitativnega sproščanja kupovati v ponedeljek, 9. marca, je po včerajšnjem zasedanju sveta banke v Nikoziji napovedal predsednik ECB Mario Draghi. Kot pravi, so pozitivni učinki januarja napovedanega ukrepa že vidni.

ECB zvišala napoved gospodarske rasti

Evropska centralna banka (ECB) je zvišala napoved gospodarske rasti v evrskem območju. Letos naj bi se tako gospodarstvo v območju skupne valute okrepilo za 1,5 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke več od zadnje decembrske napovedi. Prihodnje leto naj bi rast znašala 1,9 odstotka (+0,4 odstotne točke).

Hidriin tehnološki center prinaša milijone

Hidria je v februarju sklenila za več kot 25 milijonov evrov vredne pogodbe na področju motociklistične industrije, in sicer z družbama BMW in Ducati. Izdelke, ki jih bodo vgrajevali v prihodnje modele premijskih blagovnih znamk od leta 2016 naprej, so v celoti razvili v Hidriinem tehnološkem parku v Kopru, kjer jih bodo tudi izdelovali.

Intereuropa s padcem prodaje in dobička

Logistični koncern Intereuropa je po nerevidiranih podatkih lani ustvaril 140,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 13 odstotkov manj kot predlani. Na padec prodaje je po navedbah družbe močno vplival konflikt v Ukrajini. Čisti dobiček je s predlanskih 2,15 milijona evrov upadel na 329.000 evrov.

100 milijonov evrov za energetsko infrastrukturo

Evropska komisija je včeraj objavila razpis za zbiranje predlogov za gradnjo vseevropske energetske infrastrukture. V mehanizmu za povezovanje Evrope (CEF) je za to na voljo 100 milijonov evrov. Za subvencijo se lahko potegujejo le projekti s seznama skupnega interesa, na njem je tudi sedem slovenskih električnih in plinskih povezav, katerih skupna investicijska vrednost znaša 1,2 milijarde evrov.

Pripravila Tomaž Modic in sta