Begrad gradnje v prisilni poravnavi

Okrožno sodišče v Novem mestu je začelo postopek prisilne poravnave nad družbo Begrad gradnje. Predlog za uvedbo postopka je vložila družba sama, za prisilnega upravitelja je sodišče določilo Igorja Goršeta.

Andoljšek znova na čelu Gorenjske banke

Andrej Andoljšek je včeraj, po tem ko je dobil soglasje Banke Slovenije, ponovno prevzel vodenje Gorenjske banke. V upravi banke ostajata Hans Herman Lotter in Mojca Osolnik Videmšek, ki je banko vodila od začetka maja in ki je že odstopila s funkcije predsednice uprave banke.

Hauc novi prvi nadzornik PBS

Predsednik uprave Nove KBM Aleš Hauc je včeraj prevzel vodenje nadzornega sveta Poštne banke Slovenije in na tej funkciji zamenjal direktorja Pošte Borisa Novaka.

Delničarjem GH Uniona mizerne dividende

Delničarji Grand hotela (GH) Union bodo na skupščini, ki je napovedana za 28. julija, odločali o izplačilu 0,01 evra dividende za delnico. Skupno bi torej v GH Union za dividende letos namenili le slabih 18.000 evrov, šest milijonov evrov bilančnega dobička pa bi ostalo nerazporejenih.

Letrika: Z Mahle Group se dopolnjujemo

Potem ko je nemški Mahle Group minuli teden kupil večinski, 54-odstotni delež Letrike, je vodstvo šempetrske družbe včeraj ocenilo, da imajo z nemškim koncernom podobno strategijo, njuna proizvodna programa pa da se dopolnjujeta. To je po mnenju uprave Letrike tudi dobra osnova za iskanje sinergij in zagotavljanje konkurenčnih prednosti.

Predlog za prisilko Livarne Vuzenica zavrnjen

Slovenjgraško okrožno sodišče je včeraj zavrnilo predlog za prisilno poravnavo Cimosovega hčerinskega podjetja Livarna Vuzenica. Takšno odločitev je sodišče sprejelo, ker je bila leta 2002 že izglasovana prisilna poravnave, rok za poravnavo obveznosti pa se izteče šele leta 2016. V Cimosu so prepričani, da je sklep sodišča pravno zmoten in nezakonit, zato se bodo pritožili. Livarna Vuzenica bo ostala delujoče podjetje, so napovedali v Cimosu, ki je sicer vložil predlog za začetek prisilne poravnave. Po neuradnih informacijah naj bi Livarna Vuzenica vse terjatve že predčasno poravnala.

BoE v ohladitev nepremičninskega trga

Britanska centralna banka (BoE) se je odločila, da ohladi razmere na nepremičninskem trg. Njihov odbor za finančno politiko je tako predlagal, naj nepremičninska posojila, ki presegajo 4,5-kratnik letnega prihodka stranke, ne predstavljajo več kot 15 odstotkov vseh na novo odobrenih posojil bank. Ukrep naj bi začel veljati z oktobrom.

V Ini bodo izgubo pokrili s preteklimi dobički

Hrvaška naftna družba Ina je lansko leto zaključila s kar 210 milijoni evrov izgube, ki jo bodo v družbi pokrili z dobički iz minulih let.

Pripravil Matjaž Polanič in STA