Tišma izvršni direktor Večera

Marko Tišma je z novim letom prevzel funkcijo izvršnega direktorja Večera. Spomnimo, da je bil od sredine leta 2004 do začetka leta 2006 že direktor mariborskega časnika, zatem pa tudi direktor marketinga in korporativnega komuniciranja v Novi KBM.

Ponudbe za Adria Tehniko do marca

Rok za oddajo ponudb za nakup družbe za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika je zaradi dodatnega zanimanja podaljšan do začetka marca. Doslej sta bili oddani dve zavezujoči ponudbi, kdo ju je oddal, pa ni znano.

Težave pri prodaji Granita

Čeprav je podjetnik Andrej Kitak že lanskega septembra podpisal 7,5 milijona evrov vredno kupoprodajno pogodbo o nakupu zdravega jedra bistriškega podjetja Granit, kupnine še ni nakazal. Jedro težav je vrednotenje zalog mineralne surovine v kamnolomu Poljčane. Stečajni upravitelj Branko Đorđević naj namreč ne bi prodajal že izkopane surovine, temveč zgolj tisto, ki je še v zemlji in tako v lasti države, s čimer se Kitak ne strinja. Pritožbo bo obravnavalo višje sodišče, zaradi česar je že začel teči nov trimesečni rok za plačilo kupnine.

ISP Card z novim nadzornikom

Družba Intesa Sanpaolo Card, ki je v Sloveniji nosilka licence za kreditno kartico American Express, ima novega nadzornika. To je postal Ivan Ivičić, ki bo prevzel tudi funkcijo podpredsednika nadzornega sveta, v katerem je nadomestil Fabia de Grazia.

Svetovna rast se bo letos upočasnila

Svetovna banka napoveduje, da bo svetovno gospodarstvo v letošnjem letu zraslo za tri odstotke, kar je 0,4 odstotka manj od lanske napovedi. Svetovni BDP bo leta 2016 zrasel za 3,3 odstotka ali 0,1 odstotne točke manj od prvih napovedi. Glavni motor rasti bodo ZDA, katerih BDP naj bi namesto triodstotne beležil 3,2-odstotno rast, medtem ko bodo Evropa, Rusija in Japonska še naprej zavirale gospodarsko rast. Gospodarska rast območja evra naj bi se krepko upočasnila, in sicer na 1,1 odstotka – napoved je tako nižja za 0,7 odstotne točke.

BMW že četrtič rekordno

Nemški proizvajalec luksuznih avtomobilov BMW je lani prodal 2,1 milijona vozil, s čimer je že četrto zaporedno leto dosegel rekordno prodajo. Prodaja vozil znamke BMW se je zvišala za 9,5 odstotka, na 1,8 milijona, prodaja vozil mini je upadla za 0,9 odstotka, na nekaj manj kot 302.200 vozil, prodaja vozil rolls-royce pa se je zvišala za 11,9 odstotka, na okoli 4000 vozil.

V Rusiji 17-odstotna inflacija

Izredno nizke cene nafte in napadi na rusko valuto rubelj, ki je proti dolarju lani strmoglavila za 41 odstotkov (letos doslej za 16 odstotkov), so povzročili visoko inflacijo v Rusiji. Cene so se v zadnjih mesecih lani zvišale za več kot 11 odstotkov.

Pripravila Jan Bratanič in STA