Bruselj sprostil 183 milijonov evrov

Evropska komisija, ki je marca Sloveniji začasno ustavila izplačila nekaterih evropskih sredstev, je končno popustila. Od skupno 401 milijon evrov začasno ustavljenih plačil za evropske projekte, za katere je Slovenija iz proračuna že založila sredstva, bomo iz Bruslja v kratkem prejeli 183 milijonov evrov.

Triglav s skoraj četrtino višjim dobičkom

Čeprav je Skupina Triglav v prvem polletju letos utrpela 1,7-odstotno znižanje bruto premij, katerih obseg je znašal 487,8 milijona evrov, ji je uspelo hkrati močno povečati dobiček. Ustvarila je namreč 56,3 milijona evrov čistega dobička, kar pomeni 23,3-odstotno rast na letni ravni. Podrobne podatke o poslovanju bo Triglav objavil 22. avgusta.

IFC povečal lastniški delež v Gorenju

Danes se bo število Gorenjevih delnic, ki kotirajo na borzi, povečalo za 1,005.020. Gre za konverzijo terjatev Mednarodne finančne korporacije (IFC), ki bo Gorenje dokapitalizirala z nekaj več kot štirimi milijoni evrov. S tem bo IFC postala nekaj več kot 12-odstotna lastnica Gorenja, pred tem je imela namreč v lasti osemodstotni delež družbe.

DBS dodatni trije meseci za dokapitalizacijo

Banka Slovenije je Deželni banki Slovenije (DBS) za tri mesece podaljšala rok, do katerega mora izpeljati dokapitalizacijo. Prej je bil skrajni rok konec septembra. Z dokapitalizacijo mora količnik skupnega kapitala doseči vsaj 11,4 odstotka, količnik temeljnega kapitala pa 9,1 odstotka, za kar naj bi banka potrebovala okoli šest milijonov evrov. Njen največji lastnik je Kapitalska zadruga s 45,98 odstotka delnic DBS, skupaj s časopisno-založniško družbo Kmečki glas pa obvladuje 51,3 odstotka banke.

Lastnik Simobila z visoko izgubo

Skupina Telekom Austria, katere večinski lastnik je prejšnji mesec postal mehiški milijarder Carlos Slim, je v prvem polletju ustvarila 317,8 milijona evrov čiste izgube. Prihodki skupine, ki je med drugim lastnica slovenskega Simobila, so v prvih šestih mesecih upadli za 7,3 odstotka, na 1,94 milijarde evrov. Telekom Austria je slabše posloval v Avstriji, Bolgariji kot tudi na Hrvaškem, medtem ko je povečal prihodke v Belorusiji, Srbiji, kjer so prihodki zrasli za 17,1 odstotka, in Sloveniji, kjer je bila rast 3,8-odstotna.

Saab znova pred bankrotom?

Legendarni švedski proizvajalec avtomobilov, ki sta ga neuspešno upravljala tako ameriški GM kot tudi nizozemski Spyker, je znova v težavah. Tudi zadnji lastnik National Electric Vehicle Sweden (NEVS), ki ima sedež dejansko na Kitajskem in Japonskem ter je letos zagnal proizvodnjo limuzin saab 9-3 aero, se sooča s finančnimi težavami. Ob odsotnosti dobre volje upnikov bi NEVS lahko pristal v stečaju, kar bi bil po vsej verjetnosti zadnji žebelj v krsti nekoč izredno cenjene znamke avtomobilov.

Pripravila Jan Bratanič in STA