Predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser se bo očitno vsaj še nekaj mesec uspel obdržati na funkciji, ki jo zaseda že več kot dve desetletji.

Čeprav so tako v Perutninski zadrugi Ptuj (PZP) kot tudi v Probanki in Kapitalski družbi včeraj podprli povečanje števila predstavnikov kapitala v nadzornem svetu, ta ostaja nespremenjen. Probanki, Kadu, društvu malih delničarjev MDS in zadružnikom se namreč ni uspelo zediniti o bodoči sestavi nadzornega sveta. Tako sta Kad in Probanka glasovala proti predlogu zadružnikov, ki so v nadzorni svet želeli imenovati dva svoja predstavnika, zadružniki pa so nato zavrnili tudi predlog Kada in Probanke. Z razpletom skupščine je bil lahko tako še najbolj zadovoljen prav Glaser. Menjavi nadzornega sveta bi namreč sledile tudi menjave v upravi, kar ob trenutni sestavi nadzornega sveta praktično ni izvedljivo.

Toda Glaser kljub temu še nima razloga za odpiranje šampanjca. Izid včerajšnjega glasovanja namreč nakazuje, da se utegne fronta zaradi nadzornega sveta na redni letni skupščini ponoviti, če bi se seveda zadružniki in državni lastniki do tedaj uspeli zediniti. Ne nazadnje je bila včeraj kljub nasprotovanju menedžerjev potrjena zahteva Probanke za imenovanje družbe Deloitte za posebnega revizorja. Z imenovanjem posebnega revizorja so se strinjali tudi zadružniki, medtem ko je Holding PMP (v lasti vodilnih kadrov Skupine Perutnina Ptuj) na sprejet sklep napovedal vložitev izpodbojne tožbe. Ob tem spomnimo, da Glaser že vrsto let zatrjuje, da v Perutnini Ptuj ni nobenih nepravilnosti, vendar nato Holding PMP vsakokrat poskuša preprečiti posebno revizijo.

Revizorji Deloitte bodo sicer pod drobnogled vzeli poroštva, ki jih je Perutnina Ptuj izdala družbi Univit Stanislava Ražena, sicer tudi največji posamični lastnici Holdinga PMP. Univit je pred dnevi že končal v stečaju, poroštva pa so upniki že unovčili. Kakšno izgubo je zaradi tega utrpela Perutnina Ptuj, še ni znano, v stečaju Univita pa bo le stežka dobila poplačane vse svoje terjatve. Že konec lanskega leta je imel namreč Univit pet milijonov evrov več dolgov kot premoženja.

Revizorji bodo pregledali tudi posel z dunajskim podjetjem Vector, na katerega skuša Glaser prenesti 18-odstotni paket delnic Perutnine Ptuj, ki je uradno v lasti Merkurja. Spomnimo, da sta se Glaser in bivši predsednik uprave Merkurja Bine Kordež že pred petimi leti dogovorila o zamenjavi delnic Merkurja za delnice Perutnine Ptuj. Toda novo vodstvo nakelskega trgovca delnic na Vector ne namerava preknjižiti, saj je prepričano, da je posel ničen in nezakonit. Posel z Vectorjem je že vzbudil tudi pozornost Agencije za trg vrednostnih papirjev, ki je zaradi suma kršitve prevzemne zakonodaje pred dnevi uvedla postopek nadzora.