Več kot 160 zaposlenih v Tetu je v strahu, da ponovna ustavitev termoelektrarne po 46 letih obratovanja pomeni njeno dokončno zaprtje.

Predsednik podjetniškega sindikata Aleš Žagar je za STA povedal, da so v petek potencialnemu kupcu, švicarski družbi Edelweiss Investment, ki je v lasti Rusa Olega Burlakova, sporočili, da njegovo ponovno ponudbo pričakujejo do ponedeljka.

Omenjena švicarska družba je v ponedeljek pozno popoldne poslala končno ponudbo za nakup 81,33-odstotnega deleža Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) v Tetu.

"Pred sprejemom končne odločitev bo HSE ponudbo podrobno proučil in predstavil nadzornemu svetu družbe, Slovenskemu državnemu holdingu ter zaposlenim v Tetu in lokalni skupnosti. O njej bo na četrtkovi seji razpravljal tudi Ekonomsko-socialni odbor na področju energetike, so danes sporočili iz HSE.

Rok za prodajo Teta se je iztekel v ponedeljek. Zadnji pogoj, ki ga je Burlakovu postavil holding, se nanaša na dokapitalizacijo Teta.

Če Tet ne bo prodan, bo skupščina konec tega meseca odločala o redni likvidaciji družbe. Morebitna redna likvidacija pa bi do konca tega meseca prinesla nov val čakanj na delo za 164 ljudi, ki so že bili na čakanju od maja do začetka avgusta.

Po besedah direktorja Teta Franca Blazneka redna likvidacija s postopnim prestrukturiranjem delov družbe ob sodelovanju morebitnega strateškega partnerja predvideva tudi prezaposlitve.

Med alternativnimi razvojnimi potenciali Teta, ki naj bi v obratovanju ustvaril milijon evrov izgube, pa Blaznek omenja sistemsko termorezervo, sistemsko plinsko rezervo, vzdrževanje stikališč za Eles in naftnih rezervoarjev.