Odkar je slovenska zakonodaja oktobra 2008 uvedla osebni stečaj, je to možnost izkoristilo že več kot 8300 ljudi, njihovi upniki pa so doslej prijavili za več kot 1,6 milijarde evrov terjatev. Skoraj polovico tega, natančneje 752 milijonov evrov, so prijavili upniki lani začetih osebnih stečajev, katerih število se je v primerjavi z letom prej povečalo več kot štirikrat. Od konca leta 2013 za osebni stečaj sodišču namreč ni več treba plačati predujma. Opozoriti velja, da se podatki nanašajo na stečaje, ki so jih sodišča dejansko začela, medtem ko je število predlaganih oziroma uvedenih stečajev še višje. Teh je bilo v šestih letih več kot 11.500.

Uvedba osebnega stečaja je bila namenjena temu, da se upnikom fizičnih oseb omogoči poplačilo, tistim, ki so jih dolgovi pahnili na rob preživetja, pa človeka dostojno življenje. Socialno šibki naj bi med bankrotiranci še vedno prevladovali, a vse bolj je jasno, da so tudi postopki osebnega stečaja enim postali zgolj nov manever za opeharjenje upnikov, drugim teren za zaslužek.

Za 100 evrov v osebni stečaj že v 24 urah

»Prezadolžen človek je suženj,« je možnost osebnega stečaja leto po uvedbi komentiral eden njegovih najglasnejših zagovornikov, profesor na mariborski pravni fakulteti Šime Ivanjko. Vse kaže, da se je danes »suženjstva« mogoče rešiti že za 100 evrov. Eden od spletnih ponudnikov pravnih nasvetov pripravi za omenjeno ceno dolžniku vse potrebno za osebni stečaj v 24 urah, potrebuje le osebne dokumente, še 17 evrov pa bo dolžnika stala notarska overitev podpisa na predlogu za osebni stečaj. »Cena osebnega stečaja znaša 150 evrov,« se oglašuje drug ponudnik tovrstnih storitev, medtem ko bodo dolžnikom v eni od družb za pravno svetovanje vse pojasnili kar po telefonu. Za minuto pogovora računajo 1,99 evra.

»Dolžnik je lahko tudi brezposeln in brez premoženja. Če ste brezposelni, je edini pogoj, da ste aktiven iskalec zaposlitve.« Takšna in podobna oglasna sporočila prepričujejo ljudi, ki so se znašli na robu, naj se odločijo za osebni stečaj. Tega namreč spremlja možnost odpusta obveznosti, kar pomeni, da je dolžnik po najmanj dveh in največ petih letih prost vseh bremen. V omenjenem obdobju bdi nad dolžnikom stečajni upravitelj, ki mora unovčiti morebitno stečajno maso (nepremičnine, osebna vozila, privarčevana sredstva in podobno), poskrbeti, da je dolžnik aktivni iskalec zaposlitve, če je zaposlen, pa da se vsi njegovi prejemki, ki presegajo minimalno plačo, stekajo na fiduciarni račun, namenjen poplačilu upnikov. A ti v osebnih stečajih najpogosteje ostanejo praznih rok, zato so ti bolj kot upnikom dejansko namenjeni dolžnikom.

Upravitelji detektivov ne najemajo več

Osebni stečaji so se skozi leta v veliki meri izrodili v oškodovanje upnikov, saj dolžniki že prej vse premoženje prenesejo na starše, otroke ali pa ga prodajo s fiktivnimi pogodbami. »Na Hrvaškem, če nimaš premoženja, ne moreš v osebni stečaj,« pojasnjuje eden od naših sogovornikov. Velika večina je prav tako brez zaposlitve, ali delajo na črno, pa upravitelji težko nadzorujejo. Ne le da se v večini primerov tako ne nabere niti dovolj denarja za upnike, zmanjka ga tudi za stroške postopka. Stečajni upravitelji, ki si lahko po nedavnem znižanju nadomestil od posameznega osebnega stečaja obetajo okoli 1000 evrov, storijo le to, k čemur jih zavezuje zakonodaja. O premoženju dolžnika povprašajo na zemljiško knjigo in druge javne registre, veliko dlje pa tudi zaradi izkušenj, da stečajne mase praviloma ni, ne gredo. Če so pred leti še najemali storitve detektivov, danes tega po trditvah poznavalcev ne počnejo več. Morebitnega premoženja na Hrvaškem, Karibskih otokih ali v kakšnih drugih eksotičnih krajih upniki v stečajni masi tako večinoma ne morejo pričakovati. »Če dolžnik vozi drag avto, ki ni njegov, in živi v hiši, pisani na moža ali ženo, ne gre za kršenje zakona, temveč za njegov obid,« pojasnjujejo poznavalci in dodajajo, da je takšno premoženje mogoče zaseči le z ovadbo in uveljavljanjem odškodninske odgovornosti.

Ministrstvo sprememb zakonodaje ne načrtuje

Čeprav prevladujejo v osebnih stečajih dolžniki z nekaj tisoč evri dolga, ki ga večinoma sestavljajo že zamudne obresti, pa so med njimi tudi takšni z milijonskimi dolgovi. Tudi ti so uradno brez premoženja in z minimalno plačo, vendar še naprej živijo na veliki nogi. Premoženje so pravočasno spravili na varno, zdaj pa kot drugi čakajo, da mine največ petletno preizkusno obdobje, po katerem jim bo država izbrisala dolgove.

Je treba zakonodajo spremeniti? Na ministrstvu za pravosodje menijo, da ne. Opozarjajo, da je v zakonodaji za odpust obveznosti predvidenih nemalo preprek, s katerimi lahko »upniki in upravitelj nepoštenemu dolžniku uspešno onemogočijo odpust obveznosti, na upnikih in upravitelju pa je, da jih učinkovito uporabijo«. Eden od razlogov za preprečitev odpusta obveznosti je pravnomočna obsodba dolžnika za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, a upravitelji se na to ne bi zanašali. »Sodni postopki so tako dolgotrajni, da mu vmes že odpustijo dolgove,« pojasnjujejo. Drug razlog je posredovanje neresničnih podatkov davčni upravi in dejstvo je, da je med najspornejšimi dolžniki težko najti takšnega, ki na seznamu upnikov ne bi imel dacarjev. Prav ti imajo hkrati najpogosteje tudi največ možnosti, da najdejo in izterjajo »izgubljene« milijone.

Tretji razlog v veliki meri razgrinja nekdanje nekritično odobravanje posojil bank, prav tako rednih upnic najspornejših osebnih stečajev. Odpust namreč ni mogoč, če je dolžnik tri leta pred začetkom prevzemal obveznosti, nesorazmerne z njegovim premoženjskim položajem. A dejstvo je, da banke v osebnih stečajih prijavljajo celo večdesetmilijonske terjatve, za nekatere posameznike pa so stečaj zahtevale prav banke. Med njimi je na primer tudi nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar, čigar osebni stečaj zahteva NLB. V banki konkretnih primerov ne komentirajo, so pa pojasnili, da se za osebni stečaj odločijo redko, saj praviloma ni stečajne mase, iz katere bi se upniki lahko poplačali. »Predlog za začetek postopka osebnega stečaja banka vloži, ko po temeljiti preučitvi posamezne zadeve ugotovi, da bo v postopku osebnega stečaja njena terjatev poplačana bolje kot v izvršilnem postopku,« so očitno bolj optimistični glede poplačila v osebnem stečaju Zidarja.