Le pol leta po tem, ko je po odhodu Milana Medveda prevzel vajeti Premogovnika Velenje, je Ivan Pohorec odstopil s položaja direktorja. Za sporočilom, da odstopa zaradi osebnih razlogov, se skriva nejasna usoda sanacije družbe, ki ima že več mesecev velike finančne in likvidnostne težave.

Pohorec za pojasnila včeraj popoldne ni bil dosegljiv. Po neuradnih informacijah je njegov odhod v zraku visel že nekaj časa. Začelo se je s spontano stavko velenjskih rudarjev, s katero so si v Premogovniku Velenje, potem ko mu je Holding slovenske elektrarne (HSE) prižgal zeleno luč za dvig cene lignita do konca leta, zagotovili še nekaj mesecev za sanacijo. Nadaljevalo se je z ugotovitvami o domnevno slabem stanju rudniške jame in z različnimi ocenami o obsegu in globini prestrukturiranja, ki da ga potrebuje Premogovnik Velenje. Nov udarec za družbo je pomenil nedavni spor s Termoelektrarno Šoštanj glede dejanske kurilne vrednosti premoga iz Velenja. Tega v HSE tudi po dveh tednih še vedno niso rešili, pri čemer naj bi vzorce lignita zdaj pregledovalo več domačih in tujih laboratorijev.

Pohorčev odstop pomeni nov udarec tudi za HSE. Ta je v zadnjih mesecih postal ključni financer premogovnika, saj mu s posojili zagotavlja denar za plače, pri čemer ostaja vtis, da kot večinski lastnik v šestih mesecih po odhodu Milana Medveda ni izkoristil pobude za hitrejše in učinkovitejše reševanje premogovnikovih težav. Te so povezane ne le s ceno, po kateri bodo v Velenju po letu 2015 Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) prodajali premog, ampak tudi z drugimi trdimi orehi: prestrukturiranjem družbe, odprodajo njenih naložb, tudi »nasedlih«, in forenzičnim »čiščenjem« spornih poslov iz Medvedovega obdobja. Do imenovanje novega predsednika uprave bo njegove posle opravljal dosedanji član uprave Boris Štefančič, ki bo družbo zastopal samostojno.pc