Poslovnež Igor Jurij Pogačar bo moral pred sodiščem dokazati, da na svoje nepremičnine ni vpisoval lažnih zemljiških dolgov. Na okrajnem sodišču v Piranu so namreč konec oktobra javno objavili oklic neznanemu imetniku zemljiškega pisma, ki Pogačarjevim upnikom preprečuje zaseg in prodajo ene od njegovih nepremičnin ob Obali. Obvezno razkritje identitete imetnika zemljiškega pisma, ki ga omogoča letošnji popravek zakonodaje, so v izvršilnem postopku proti Pogačarju zahtevali v Gorenjski banki. Ta od poslovneža zahteva plačilo 800.000 evrov z obrestmi.

Naključno ali ne, višina zemljiškega dolga, ki ga je Pogačar vpisal leta 2010, znaša natanko 800.000 evrov. Če se v roku treh mesecev ne bo razkril imetnik izstavljenega zemljiškega pisma, bo zemljiški dolg postal ničen. Gorenjska banka bi nato lahko nadaljevala izvršbo na več kot 1300 kvadratnih metrov velikem zemljišču nad Piranom v lasti Pogačarja. Čeprav se nahaja v strnjenem naselju razkošnih vil, gre po podatkih Geodetske uprave (le) za kmetijsko zemljišče, namenjeno območju zelenih površin. Pogačar je imel sicer do nedavnega le streljaj od omenjenega zemljišča v lasti vilo.

»Zadevo urejamo in jo bomo uredili. Smo v sklepni fazi pogovorov,« je bil včeraj optimističen Pogačar. Ali se bo imetnik zemljiškega pisma razkril ali pa bo morda sam prej poravnal dolgove, ni želel povedati. Gorenjska banka terja Pogačarja sicer že več let tudi po sodni poti, napoved skorajšnjega dogovora pa je verjetno povezana s prodajo družbe Pinus TKI. Ta je po dostopnih podatkih namreč najela posojilo, za katerega je solidarno jamčil Pogačar in ga sedaj od njega terja Gorenjska banka. Do konca meseca naj bi namreč banke in Pogačar kot edini lastnik Pinusa po poročanju Financ podpisali pogodbo o prodaji tovarne in odpisu dolgov. Kupec naj bi bil ameriški proizvajalec škropiv in gnojil za posevke Albaugh. Čeprav naj bi si Pogačar od prodaje zadolženega Pinusa obetal le simbolično kupnino, se bo očitno rešil tudi poroštev.

Toda Pogačar bi po dostopnih informacijah še naprej dolgoval najmanj pol milijona evrov Factor banki. Tudi ta dolg izvira iz danih poroštev, in sicer za posojilo podjetja Studio Domicil, ki je v lasti njegove življenjske sopotnice Maje Mikuž. To se je že leta 2002 lotilo gradnje večstanovanjske stavbe v Nadgorici pri Črnučah, vendar je nikoli ni končalo. Nasedli projekt je danes naprodaj za 650.000 evrov, v začetku leta pa se ga je z izvršbo lotila še Factor banka. Ta poskuša zarubiti tudi Pogačarjevo premoženje, vendar bo imela pri tem obilico težav. V zadnjih letih sta namreč v stečaju končali njegovi nepremičninski podjetji Ram Invest in Domicil, propadla pa sta tudi gradbeno podjetje Gradišče in Pinusova odvisna družba Bio Goriva.

Pogačar, ki je v zadnjem letu dni kar trikrat spremenil naslov, je hkrati ostal brez večine nepremičnega premoženja. Pravočasno je prodal ali na sorodnike prepisal vse svoje vrednejše nepremičnine. Tako je že avgusta 2012 na Mikuževo prepisal lastništvo polovice hiše v Trnovem in prej omenjeno vilo nad Piranom ter na njih vpisal služnost in prepoved odtujitve ali obremenitve. Nepremičnino na Obali, ki je po Gursu vredna 645.000 evrov, pa je februarja letos kupil Stojan Zdolšek, znani ljubljanski odvetnik. Njegova pisarna ima sicer prostore v stavbi na Miklošičevi v Ljubljani, ki je v lasti Pogačarjevega Ram Investa.