»Danes smo na srečanju podpornikov sprejeli sklep, da pripravimo ustanovne akte za zadrugo in vzpostavimo spletno stran, na kateri konkretno ustanavljanje zadruge predstavimo potrošnikom, zaposlenim in dobaviteljem,« je v izjavi za medije po srečanju podpornikov v Ljubljani pojasnil generalni sekretar Slovenskega foruma socialnega podjetništva Tadej Slapnik. Kot je dodal, bodo prihodnji teden pripravili posvet, na katerega bodo povabili tudi tako domače in tuje ugledne ekonomiste ter strokovnjake s področja zadružništva. Iniciativo je namreč po besedah Slapnika potrebno s pomočjo strokovnjakov nadgraditi na obeh omenjenih področjih.

Upajo, da prodaje Agrokorju ne bo

Pobudniki alternativnega odkupa sicer upajo, da prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju do postavljenega roka, 30. junija, ne bo in da bodo lahko materializirali svojo alternativo. »V kolikor temu ne bo tako, bomo z našo iniciativo nadaljevali, v tem primeru z ustanovitvijo potrošniške kooperative,« je napovedal Slapnik. Ta naj bi neposredno povezala slovenske potrošnike in dobavitelje z namenom zagotoviti kakovostno in cenovno dostopno hrano in izdelke.

V Slovenskem forumu socialnega podjetništva se sicer zavedajo, da so z alternativo za Mercator nekoliko pozni. Kot je pojasnil Slapnik, so o tem prvič razmišljali že spomladi leta 2012, ko so se v Španiji seznanili z modelom tamkajšnje potrošniško-delavske kooperative Eroski. Vendar pa so takrat od zadeve odstopili, predvsem zaradi nezainteresiranosti španskih partnerjev, ki naj bi v procesu sodelovali.

Kljub temu se je v postopku prodaje Mercatorja po besedah Slapnika »z vsakim mesecem v javnosti našlo več argumentov, zakaj ta prodaja ni dobra«. V forumu so se osredotočili predvsem na delovna mesta, sicer pa je trenutno cena največjega slovenskega trgovca »najnižja možna« in je tudi alternativni odkup zato sedaj najbolj dostopen, je pojasnil Slapnik.

podporo prek spleta izreklo tudi že več kot 100 posameznikov

Kar se tiče sodelovanja politike, Slapnik poudarja, da so največje upnice Mercatorja banke, ki so bile pred kratkim dokapitalizirane z državnimi sredstvi. »Pričakujemo, da bi vsaka odgovorna politika nanje vplivala tako, da bi ta nakup videle kot veliko bolj trajnostni od siceršnjih špekulativnih nakupov,« poudarja. Eni od prvih sogovornikov bodo tako zagotovo ministri, ki bodo mesta zasedli po predčasnih državnozborskih volitvah. V forumu pa bodo tudi vse politične stranke, ki nastopajo na volitvah, pozvali, da se do pobude opredelijo v desetih dneh.

Pobudnik iniciative je Slovenski forum socialnega podjetništva, ki sta se mu takoj na začetku pridružila poslanca Andreja Černak Meglič in Brane Golubović. Sicer je podporo prek spleta izreklo tudi že več kot 100 posameznikov in posameznic, Slapnik pa verjame, da bo, potem ko bo zaživela spletna stran in bo iniciativo še lažje podpreti, podpora še narasla.

Podpornike pobude za alternativni odkup in preoblikovanje Mercatorja je trenutno mogoče podpreti kot peticijo. Tisti, ki bodo nakazali, da želijo sodelovati tudi kot člani zadruge, pa bodo vabljeni na njeno ustanovno skupščino. V prvem koraku bodo sicer med zadružniki nabirali množično podporo, zato bodo vložki simbolični in bodo v primeru, da bo postopek ustavljen, v celoti povrnjeni. Če bo v tej fazi odziv zadosten, pa se bo v naslednjih korakih lahko ponovno vsak deležnik odločil, ali bo pri dokapitalizaciji svojega deleža sodeloval ali ne.

Postavitev alternativnega podjetniškega modela

Podporo pobudi je danes znova izrazil tudi Golubović. »Verjamem v kooperative, verjamem v socialno podjetništvo in verjamem v to, da moramo obstoječemu sistemu v Sloveniji postaviti alternativni podjetniški model,« je izpostavil. Sam ocenjuje, da gre pri prevzemu Mercatorja za sovražni prevzem, v katerem na žalost sodelujejo tudi prodajalci - NLB, NKBM in Pivovarna Laško, ki gledajo le na svoje ozke interese in ne upoštevajo negativnih posledic, ki bi jih prevzem imel na slovensko trgovino in živilsko-predelovalno industrijo. Kot je poudaril Golubović, bo v primeru, da bo prišlo do iniciative, osebno postal tudi zadružnik.

Vlada bo sicer o prodaji Mercatorja znova razpravljala na četrtkovi seji. »Glede na do sedaj dane izjave ministrov za kmetijstvo in gospodarstvo si težko predstavljam, da bi ta vlada lahko podprla prodajo,« je poudaril Slapnik, »razen če je tu še kakšna druga zgodba, za katero Slovenija ne ve«. Pobudniki alternativnega odkupa Mercatorja tako pričakujejo, da bo vlada jasno izrazila negativno stališče in prodajo preprečila ter omogočila novi vladi, da do tega postopka pristopi bolj proaktivno.