Potem ko se je lesnopredelovalna družba Javor Pivka po nesrečnem spletu okoliščin znašla na robu preživetja in njenemu vodstvu ni preostalo drugega, kot da začne postopno zapiranje tovarne s 130-letno tradicijo, je zdaj pod velikim vprašajem tudi likvidacijski postopek.

Do preobrata pri procesu sanacije in prestrukturiranja skupine Javor je prišlo lansko jesen, ko je šla v likvidacijo hišna Factor banka. Ta je bila do takrat kot izdajateljica bančnih garancij odvisnim družbam glavni podporni člen pri izvajanju Javorjevega likvidacijskega načrta. Po tistem pa so se porušile podlage za financiranje njihovega obratnega kapitala. Vse bančne garancije v višini 1,5 milijona evrov, ki so jih uporabljale pri zagonu in širjenju proizvodnje, so namreč postale praktično nične, v svojem poročilu ugotavlja likvidacijski upravitelj Javorja Milan Šilc.

Delovanje družb Javor Vezane plošče, Javor Furnir, Javor Opažne plošče, Javor Lamelirani program in Javor Trgovina, ki so prevzele osnovno dejavnost krovne družbe in naj bi med likvidacijo poplačale del njenih dolgov, je bilo s tem močno ohromljeno. Dobavitelji materiala so po navedbah Šilca izvedli hud pritisk na unovčenje garancij oziroma so od Javorja in njegovih odvisnih družb zahtevali plačila še pred dobavo. Izgubljene garancije so morale nadomestiti kar z likvidnostjo iz rednega poslovanja. To dejstvo je še najbolj prizadelo družbo Javor Furnir s kar 40-odstotnim padcem proizvodnje in malo manj Javor Vezane plošče z 22-odstotnim izpadom. Vse družbe iz skupine Javor so v primerjavi z letom 2012 ustvarile deset odstotkov manjše prihodke, vsega skupaj slabih 18 milijonov evrov.

»Vsa podjetja niso bila več sposobna plačevati načrtovanih najemnin za nepremičnine v lasti Javorja v likvidaciji, načrtovane najemnine pa so bile tudi osnova za del plačil upnikom,« je potožil Šilc. Zaradi nepričakovanega izpada predvidenih virov je začel takojšnjo prodajo upravne in poslovne stavbe na Kolodvorski v Pivki. Naprodaj so tudi nepremičnine in odvisni družbi Javor Opažne plošče in Javor Furnir, ki stalno poslujeta z izgubo in nista sposobni pokrivati najemnin za prostore Javorja. Za nepremičnine pričakovano (še) ni nobenega zanimanja, zanimivo pa je, da so prejeli ponudbe za odvisni družbi. Če bo njihova prodaja uspešna, bodo nadomestili izpad prilivov iz najemnin kot tudi hitreje poplačali hipotekarne upnike.

»Izvajanje plačil upnikom, ki so prijavili terjatve za likvidacijo, se izvršuje po načrtu, seveda zaradi vseh opisanih zadev z zamikom okoli šest mesecev. Načelno sovpada s podpisom sporazumov z bankami upnicami,« je povedal Šilc. Kljub temu je dejstvo, da ima Javor več let blokirane vse račune. Po javno dostopnih podatkih so upniki po začetku postopka likvidacije na njegovih nepremičninah na podlagi izvršb vpisali za skoraj 600.000 evrov hipotek. Po Šilčevih zagotovilih so njegov predlog za začetek odplačevanja že podpisale Abanka Vipa, Banka Koper in Poštna banka Slovenije, z banko Unicredit pa so tik pred podpisom. Terjatve NLB so bile medtem prenesene na DUTB, z NKBM pa se upravitelj še dogovarja o obstoju terjatve.

Ali bodo upniki Javorja, tako banke kot dobavitelji in zaposleni, poplačani v celoti, bo odvisno od uspešnosti unovčevanja premoženja. Tu pa bi se lahko zalomilo, saj več kot 66 odstotkov tega predstavljajo nepremičnine in stroji, katerih knjigovodska vrednost je okoli 30 milijonov evrov. Da Javor Pivka ne bi iz likvidacije prešel v stečaj, bi morali po dostopnih podatkih poplačati 19 milijonov evrov dolga do bank in še pet milijonov evrov poslovnih obveznosti.