Nadzorni svet Gorenja bo prihodnja štiri leta vodil nekdanji predsednik uprave NLB in donedavni član uprave belgijske banke KBC Marko Voljč. Tako so na včerajšnji maratonski seji odločili novoimenovani člani nadzornega sveta velenjske družbe, ki so za Voljčeve namestnike potrdili Bernarda Pasquierja iz mednarodne finančne organizacije IFC, predstavnika zaposlenih Krešimirja Martinjaka ter nekdanjega predsednika uprave Heliosa Uroša Slavinca.

A čeprav so v Gorenju po seji sporočili, da so bili predsednik in njegovi namestniki imenovani soglasno, je bila seja po navedbah naših virov vse prej kot mirna. Za zaplet je še pred sejo namreč poskrbel Slavinec. Ta bi moral po prvotnih načrtih prevzeti vodenje nadzornega sveta, a naj bi nato tik pred sejo sporočil, da se za to funkcijo ne namerava potegovati. Za prevzem vodenja nadzornega sveta naj bi po umiku Slavinca najbolj izrazito lobiral Keith Charles Miles, ki je bil v nadzorni svet imenovan v kvoti Skupine KD Group. A Milesu ni uspelo dobiti zadostne podpore med nadzorniki, na koncu pa se je moral »zadovoljiti« zgolj s prevzemom vodenja tako imenovane benchmark komisije (njena naloga je določiti, s katerimi družbami naj svoje poslovanje primerja Skupina Gorenje) ter članstvom v še dveh komisijah. Za predsednika revizijske komisije je bil včeraj potrjen predsednik uprave Kapitalske družbe Bachtiar Djalil, medtem ko je Pasquier prevzel vodenje kadrovske komisije in komisije za korporacijsko upravljanje.

Poslovanje Gorenja se v zadnjem času sicer ponovno izboljšuje, saj so v prvem letošnjem četrtletju poslovali z milijonom evrov čistega dobička, medtem ko se je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) kljub minimalni rasti prihodkov zvišal za skoraj 30 odstotkov, na 21 milijonov evrov. Kako je Gorenje poslovalo v prvi polovici letošnjega leta, bo predvidoma znano danes, ko naj bi v družbi objavili polletno poročilo.