Lastništvo Pinusa Igorja Jurija Pogačarja prevzema ameriška družba Albaugh, ki bo po neuradnih podatkih za tovarno kemičnih izdelkov odštela okoli deset milijonov evrov. Natančneje naj bi toliko odšteli za dolgove Pinusa do Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), na katero sta NLB in Nova KBM prenesli za skoraj 26 milijonov evrov terjatev, dolgove do Gorenjske banke in do Banke Koper.

DUTB in banke upnice so terjatve do Pinusa tako očitno prodale s skoraj dvotretjinskim popustom. Čeprav naj bi bila kupoprodajna pogodba že podpisana, v DUTB, ki je imela v prodajnem postopku ključno vlogo, pojasnil ne dajejo, sicer pa gre za odprodajo prve družbe z dolgega seznama tistih, ki so bile letos prenesene na slabo banko.

Od prodaje Pinusa bo Pogačar, katerega ključni družbi Ram Invest in Domicil sta pred meseci končali v stečaju, prejel en evro. Po drugi strani si lahko roke manejo upniki družbe iz konec leta 2012 potrjene prisilne poravnave. Družba se je namreč zavezala, da bo od priznanih navadnih terjatev v skupni višini 7,5 milijona evrov polovico poplačala v štirih letih. Pri tem je bilo dogovorjeno, da bo 30 odstotkov terjatev Pinus plačal v dveh letih. Ta rok se je iztekel v začetku decembra letos. Iz vrst upnikov smo neuradno izvedeli, da obljubljenega prvega obroka Pinus še ni plačal, medtem ko naj bi zapadle obveznosti Albaugh poravnal v kratkem.

S Pinusom ima Albaugh očitno resne namene. Po naših informacijah naj bi se ameriška družba zavezala, da bo samo v prvem letu v širitev proizvodnje vložila 2,5 milijona evrov. Proizvodnjo, ki zaradi sezonske narave izdelkov trenutno stoji, bodo januarja zagnali. V pripravi je dokumentacija za pridobitev novega okoljevarstvenega dovoljenja za zvišanje proizvodnje boom efekta, paradnega konja Pinusa. Z njim družba doseže okoli tri četrtine prihodkov. Boom efekt, ki temelji na glifosatu, se uporablja kot herbicid za zatiranje plevela. Izdelek vsebuje tako imenovano zeleno komponento, pri čemer ima Pinus dovoljenje za njegovo trženje po vsej Evropi. V prihodnje je pričakovati zahtevo EU, da bodo morali vsi tovrstni izdelki vključevati zeleno komponento.

Pod družbo Albaugh naj bi Pinus prodajo sčasoma zvišal na 20 milijonov evrov letno. Prihodki od prodaje so lani znašali 4,7 milijona evrov, letos pa naj bi se gibali na enaki ravni. Ali bo dosedanji predsednik uprave Tomaž Klemenčič ostal na čelu družbe, pri njem nismo mogli preveriti, ker je bil za komentar nedosegljiv.

Lastnik Albaugha, Denis Albaugh, ki ga pogostokrat imenujejo »princ pesticidov«, je družbo, s katero je lani dosegel 1,2 milijarde evrov prihodkov, ustanovil konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Po Evropi se je začel širiti minulo desetletje. Z Američani Pinus že dalj časa sodeluje pri dodelavnih poslih za sredstva za varstvo rastlin.