Petrol je postal prvo slovensko podjetje, ki je po večletnem zatišju izkoristilo polne žepe vlagateljev in se zadolžilo na mednarodnih finančnih trgih.

Izdajo petletnih obveznic v višini 265 milijonov evrov so v Petrolu zaupali ameriški investicijski banki JP Morgan Chase, ki je včeraj odprla in po neuradnih informacijah tudi zaprla knjigo naročil. Zanimanje vlagateljev za Petrolove obveznice, s katerimi se bo trgovalo na borzi v Dublinu, naj bi za skoraj štirikrat preseglo ponudbo. Skupno naj bi namreč v Petrolu dobili za kar milijardo evrov naročil. Okvirno določeno 3,75-odstotno letno obrestno mero so v JP Morganu že po nekaj urah posledično znižali na vsega 3,4 odstotka. Za primerjavo, Slovenija je pred nekaj meseci izdala sedemletne obveznice po triodstotni obrestni meri, na elektronski borzi MTS Data pa se je obrestna mera na slovenske desetletne obveznice včeraj znižala pod tri odstotke (2,91 odstotka).

Podobno kot Slovenija aprila se je očitno tudi Petrol odločil izkoristiti ugodne razmere za refinanciranje svojih obveznosti. Neuradno smo izvedeli, da naj bi del 265 milijonov evrov namenil odplačilu obveznic, ki jih je izdal leta 2009 in ki v plačilo zapadejo v prihodnjih dneh. Obenem naj bi predčasno odplačali tudi večji del posojil in obveznic, ki zapadejo v plačilo v prihodnjih dveh letih. S tem bo Petrol sprostil tudi svoj kreditni potencial pri bankah. Konec letošnjega marca je imela Skupina Petrol sicer za 665 milijonov evrov finančnih obveznosti, od česar predstavljajo posojila bank 470 milijonov evrov, preostanek pa obveznice in komercialni zapisi. Finančni dolg Petrola tako za štirikrat presega letni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), v prihodnjih letih pa naj bi se razmerje med finančnim dolgom in EBITDA znižalo na 3,5.

Tujina cenejša od Slovenije

Da je Petrol ujel pravi čas za izdajo obveznic na tujem, dokazuje več dejavnikov. Prvi je evforično stanje med vlagatelji, ki zaradi ekspanzivne denarne politike Evropske centralne banke razpolagajo z velikimi količinami poceni denarja. Drugi so izredno nizke obresti na državne obveznice, zaradi česar vlagatelji iščejo bolj donosne naložbe. Petrolova obveznica glede na razmere na trgu nedvomno sodi v to kategorijo. Tretji dejavnik je bil izpolnjen pred dnevi, ko je Petrol sploh prvič pridobil bonitetno oceno ene izmed velikih bonitetnih agencij, ki je ključni pogoj za zadolževanje na mednarodnih trgih. Standard & Poor's (S&P) je Petrolu podelil dolgoročno oceno BBB–, s čimer je postal sploh prvo slovensko podjetje (z izjemo bank), uvrščeno v razred »primeren za investicijo«.

Petrol je doslej izdajal obveznice izključno na domačem trgu. Od leta 2009 je to storil trikrat, skupno je zbral več kot 100 milijonov evrov in vlagateljem plačal najmanj šestodstotno obrestno mero. V zadnjih dveh letih so v Petrolu večkrat izdali tudi kratkoročne komercialne zapise in s tem opazneje znižali svojo odvisnost od domačih bank. Z izdajo 265 milijonov evrov obveznic po 3,4-odstotni obrestni meri bi Petrol samo pri stroških za plačilo obresti na letni ravni prihranil med štirimi in sedmimi milijoni evrov.

NLB kmalu v izdajo obveznice?

Zelo zanimivo pa bo spremljati zanimanje vlagateljev za obveznice NLB, za katero naj bi tako imenovani road show prirejale banke Bank of America Merrill Lynch, nemška Commerzbank in italijanska Unicredit. NLB ima pri S&P tri stopnje nižjo bonitetno oceno kot Petrol, in sicer BB–. Pri tem omenimo, da je NLB v procesu sanacije izbrisala podrejeni dolg, zaradi česar so številni vlagatelji ostali brez svojega denarja. Epilog te zgodbe bo sicer spisalo ustavno sodišče, ki še ni odločilo o pobudi številnih razlaščenih imetnikov obveznic, ki trdijo, da je šlo za nezakonit izbris. Izlet NLB na mednarodne finančne trge bo tako hitro pokazal, kaj si o vsem skupaj mislijo tuji vlagatelji in kakšne posledice, če sploh, bo imel izbris podrejenih obveznic slovenskih bank. »Odločitev o izdaji in posameznih lastnostih posla bo banka sprejela glede na odziv in oceno tržnih razmer,« so bili kratki v NLB. V primeru zadostnega zanimanja vlagateljev bo to sploh prva izdaja nezavarovanih obveznic na mednarodnih finančnih trgih, kjer je NLB doslej izdala le obveznice z državno garancijo (leta 2009).