Čeprav naj bi Peko po več izgubarskih letih lani posloval z dobičkom, se ponovno srečuje s precejšnjimi likvidnostnimi težavami. Te se trenutno v prvi vrsti izražajo v pomanjkanju sredstev za nakup materialov.

Za nenačrtovane težave so tokrat poskrbeli v Novi Ljubljanski banki (NLB) s prekinitvijo pogodbe o tako imenovanem revolving akreditivu v višini okrog 900.000 evrov. Z njim je namreč tržiška družba lahko nemoteno naročala blago pri svojih dobaviteljih. Dodaten udarec za likvidnost družbe je bila zahteva NLB, da mora Peko takoj vrniti okrog pol milijona evrov. Za ponovno odobritev akreditiva v NLB zdaj zahtevajo, da se na nekaterih nepremičninah namesto državne družbe DSU, skoraj tretjinskega lastnika Peka, kot zastavni upnik banka vpiše na prvem mestu. Takšna rešitev pa še zdaleč ni pogodu DSU. Zato naj bi o možnih rešitvah razvoja Peka na Slovenskem državnem holdingu (SDH) danes razpravljalo vodstvo družbe s Slavkom Despotovičem in državnimi lastniki družbe na čelu. Poleg DSU 61-odstotni lastniški delež Peka obvladuje Republika Slovenija, preostale delnice pa so v lasti Gorenjske banke in SKB banke.

Oddelitev nepremičnin na novo družbo

Iskanje strateškega partnerja, ki bi tržiško družbo dokapitaliziral z 2,7 milijona evrov, Peku ne gre dobro rok. Težava je v tem, da bi možni vlagatelj s tem vložkom pridobil le 30 odstotkov delnic. Na podlagi odločitve lanskoletne skupščine je to za zdaj zgornja meja morebitne dokapitalizacije. Hkrati pa v svetu obstajajo le redke družbe, ki imajo poleg proizvodnje v lasti še mrežo številnih prodajaln. Zato nameravajo v Peku v prihodnjih mesecih prodajalne, od katerih so številne na elitnih lokacijah, oddeliti na novoustanovljeno družbo. Morebitni kupec trgovske mreže pa bi se moral zavezati, da bo v prodajalnah še naprej prodajal Pekovo obutev. Eden od strateških načrtov je selitev proizvodnje zgornjih delov obutve h kooperantom v države nekdanje Jugoslavije. Med drugim v družbi načrtujejo, da naj bi se v prihodnjih nekaj letih cena Pekove obutve v maloprodaji skoraj podvojila. Ogromne zaloge iz preteklih let namreč botrujejo temu, da je povprečna maloprodajna cena zdaj bistveno nižja, kot bi lahko bila. Zaradi boljše konkurenčnosti pa načrt predvideva, da se bo veleprodajna cena znižala.

Lani z dobičkom

Kako je posloval Peko lani, še ni znano, ker je bil Despotovič za komentar nedosegljiv. V prvih enajstih mesecih leta 2014 pa je matična družba dosegla 8,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta, smo izvedeli neuradno. Medtem ko je v obravnavanem obdobju leta 2013 družba iz poslovanja (EBIT) ustvarila 1,56 milijona evrov izgube, čista izguba pa je bila 1,8 milijona evrov, je dobiček iz poslovanja lani znašal dobrih 712.000 evrov, čisti dobiček pa dobrih 400.000 evrov. Rdečih številk, v katerih je Peko posloval od leta 2009 dalje, se je družba lani rešila predvsem zaradi prodaje več nepremičnin v državah nekdanje Jugoslavije. Skupini Peko so se prihodki lani znižali, poslovala je z izgubo. K izgubi je največ prispevalo poslovanje hčerinske družbe na Hrvaškem, ki se je lani znašla v prisilni poravnavi.