Že jutri bi lahko bilo znano, kdo bo novi direktor Slovenskega zavarovalnega združenja (SZZ) in s tem zagovornik interesov domače industrije pri prihajajočih reformah na področju zdravstvenega in pokojninskega sistema.

Ukinitev ali ohranitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, novi posli zavarovalnic na področju zdravstvenih zavarovanj in dolgotrajne oskrbe, uveljavitev direktive solventnost II, ki na novo določa kapitalske zahteve za zavarovalnice, konsolidacija šibkega trga pokojninskih skladov in prenos njihovega upravljanja na zavarovalnice. Vse to bo na mizi novega direktorja SZZ, ki bo prvi glas industrije v pogajanjih z državo, o njegovem imenovanju pa bo na jutrišnji seji odločal svet SZZ. V njem sedijo prvi možje in dame Zavarovalnice Triglav, Adriatica Slovenice (AS), Save Re in še petih drugih zavarovalnic, članic združenja.

Za zasedbo tega uglednega in pomembnega položaja se bosta spopadla Marko Pavliha, eden najglasnejših pravnikov pri nas, ki je do pred desetletjem deloval v zavarovalništvu, nato pa se preselil v politiko, in namestnica direktorja Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) Maja Krumberger. Pavliha naj bi bil nesporni favorit, česar ne skriva. »Po mojem vedenju imam večinsko podporo v svetu,« je včeraj povedal za Dnevnik. Formalno so ga za direktorja SZZ predlagali v koprskem AS.

O tem, za kako pomemben položaj gre, priča dogajanje v ozadju. Čeprav gre za gospodarsko interesno združenje zavarovalnic, ki zastopa izključno njihove interese, se je v postopek po naših informacijah vmešala celo vladajoča politika. Pavliho naj bi podprla tako predsednik vlade Miro Cerar kot minister za finance Dušan Mramor. S prvim naj bi se v zadnjih tednih najmanj enkrat že sestal, z Mramorjem pa je najverjetnejši novi direktor SZZ kratek čas ministroval v vladi Toneta Ropa. Nekatere člane sveta, predstavnike zavarovalnic, naj bi tudi Mramor nagovarjal k temu, da podprejo Pavliho. Slednji podpore politike niti ne skriva. »To je lahko samo pozitivno,« nam je povedal Pavliha.

Čigavo podporo poleg koprskega AS uživa Pavliha, še ni znano. Lahko pa bi vnaprej računal na glasova Save Re pod vodstvom Zvonka Ivanušiča in njej podrejene Zavarovalnice Maribor (ZM). Ne nazadnje je Pavliha pred časom služboval ravno v Savi Re, kjer je podobno kot Ivanušič zasedal položaje pri vrhu. Tudi Krumbergerjeva je bila pred prihodom na AZN zaposlena v Savi Re, vendar se je leta 2009 od nje poslovila zaradi ne ravno dobrih odnosov z Ivanušičem.

Glede na to, da Pavliho podpira politika, s katero se bo moral pogajati za interese zavarovalnic pri morebitnem spreminjanju zakonodaje, se odpirajo številna vprašanja glede njegovih ciljev. Koalicijska vlada in zdravstvena ministrica Milojka Kolar sta namreč napovedali ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar pa je v nasprotju z interesi Triglava, Vzajemne in AS, ki je predlagal Pavliho. »Gre bolj za politično potezo. Ne moremo ga kar tako ukiniti, kaj pa potem,« se je spraševal. Po njegovih besedah bi bilo smiselno reformirati zdravstveno zavarovanje, a le, če obstaja neka boljša rešitev. To naj bi našli v dialogu med parlamentom, regulatorjem in zavarovalnicami.

Pri kandidatih za direktorja SZZ se pojavljajo tudi pomisleki. Krumbergerjeva je v karieri res zasedala pomembne funkcije, a nikoli vodstvene, tako da je vprašanje, ali bi bila sposobna odpirati vrata za interese članic SZZ. Pavliha naj bi bil po drugi strani že (pre)dolgo zunaj zavarovalniškega posla. V zadnjem času se je bolj posvečal politiki, bil je soustanovitelj državljanske liste Gregorja Viranta, ter profesuri na fakulteti za pomorstvo in promet. Članom sveta bo moral Pavliha med predstavitvijo programa dela SZZ jasno povedati tudi, ali bo še naprej poučeval ali pa se bo v celoti posvetil funkciji direktorja.

Kljub napovedim o že vnaprej znanem direktorju SZZ bi lahko prišlo tudi do presenečenja. Če naj bi bilo že jasno, koga bodo podprli veliki štirje, to so Triglav, AS, Sava Re in ZM, so tu še glasovi vsaj po vplivu manjših zavarovalnic. Gre za Generali, Merkur, NLB Vito in Vzajemno. Če bi bil izid neodločen, bi lahko prišlo celo do ponovnega iskanja (primernejših) kandidatov za direktorja SZZ.