Poceni, praktično zastonj dostop do interneta prek mobilnega telefona in drugih naprav, ki omogočajo brezskrbno, izjemno hitro brskanje po spletu, poslušanje glasbe in ogled filmov na slehernem koraku. To naj bi bila že v nekaj letih naša vsakdanjost. Toda namesto da bi delili usodo Južne Koreje in Finske ter uživali sadove meteorskega razvoja mobilnih tehnologij, bi se lahko vrnili v temno preteklost.

Vsesplošno uporabo mobilnega interneta bi lahko namreč preprečili načrti slovenskih in drugih operaterjev o njenem zaračunavanju in s tem polnjenju vse bolj praznih blagajn. Da bi lahko pokrivali visoke račune za vlaganja v omrežje in preprečili prekomerno uporabo potratnih podatkovnih storitev, so se odločili za različno obravnavanje podatkovnega prometa, ki ga omogočajo svojim uporabnikom. Po eni strani jim dopuščajo zgolj omejeno uporabo mobilnega interneta, po drugi strani pa s posebnimi paketi ali za doplačilo dovolijo neomejeno uporabo ekskluzivnih video, glasbenih in drugih vsebin oziroma aplikacij.

»Prepoved onemogoča razvoj in inovacije«

Toda s tem zavestno kršijo zakonodajo. Slovenija je ena prvih držav v Evropski uniji, ki je (že leta 2013) prepovedala kršitve tako imenovanega načela nevtralnosti interneta. Poenostavljeno to pomeni, da morajo operaterji omogočiti enak dostop do spletnih strani, aplikacij ali storitev, in to ne da bi bile nekatere brezplačne, druge pa blokirane. S tem se ne strinjajo operaterji, ki v zaračunavanju uporabe interneta oziroma ekskluzivnih vsebin vidijo eno glavnih priložnosti za vrnitev na pot rasti in visokih zaslužkov.

»Odločitev agencije onemogoča določene ugodnosti za končne uporabnike, razvoj novih, inovativnih storitev, konkurenčni boj ter diferenciacijo med operaterji,« so se v Simobilu odzvali na nedavno odločitev Agencije za komunikacijska omrežja. Ta je v nadzornih postopkih zoper Telekom Slovenije in Simobil ugotovila kršitve. Prvi naj bi različno obravnaval internetni promet za prenos glasbenih podatkov prek storitve deezer, drugi pa pri zelo podobni aplikaciji hangar mapa. Na Telekomu medtem odločbo agencije še preučujejo.

O tem, da slovenski operaterji zaradi omejenih omrežnih kapacitet ali drugih razlogov preprečujejo večjo uporabo mobilnega interneta, pričajo tako njihove ponudbe kot preprost izračun o možnosti porabe zakupljenih podatkovnih količin. S 100 megabajti (MB) mesečnega prenosa podatkov, ki so navadno vključeni v paket in so pri nas postali nekakšna osnovna ponudba, bi lahko namreč prek mobilnega telefona v grobem spremljali vsega pol ure televizije. To bi v praksi pomenilo en del priljubljene nanizanke.

Če hočeš gledati, (do)plačaj

Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil imajo v ponudbi številne pakete mobilne telefonije, pri katerih se obseg podatkovnega prenosa giblje tudi manj ali več od 100 MB. Temu je primerna tudi cena. Toda večjo uporabo mobilne televizije in bolj potratnih storitev onemogoča omejitev prenosa podatkov, do katere pride po porabi zakupljenih količin. S tem brskanje po spletu postane mukotrpno, dostop do interneta pa neuporaben. Zato imajo operaterji na voljo posebne opcije in ponudbo, s katero lahko uporabniki dokupijo 3, 5 ali največ 15 gigabajtov (GB) prenosa podatkov. Pri zadnjem cene presegajo celo 20 evrov na mesec. Če bi prekoračili porabo, pa jih v tem primeru čaka neprijetno presenečenje. Za vsakih dodatnih 100 MB bi morali plačati od 42 (Telekom) do 50 evrov (Simobil).

Daleč na drugi strani je za naše razmere nepredstavljiva Finska. Njihovi mobilni uporabniki ne uživajo zgolj visokih hitrosti in razširjenega širokopasovnega omrežja. Plačujejo tudi eno najnižjih cen v Evropi za podatkovni prenos. Za 100 GB znaša cena pičlih 20 evrov. Tako Fince vsak dodatni GB stane 20 centov, medtem ko v Sloveniji že cena začetnega internetnega paketa znaša pet evrov (Tušmobil) oziroma devet evrov (Telekom in Simobil), pri prekoračitvi zakupljenih količin pa lahko taisti račun doseže nekaj sto evrov.

Omejevanje interneta in kršenje zakona

Ker bi bilo ob takšnih cenovnih pogojih nemogoče spremljati mobilno televizijo ali uporabljati druge podatkovno potratne storitve, so slovenski operaterji iznašli rešitev, s katero pa kršijo veljavno zakonodajo.

Tudi zato se v strokovni javnosti pojavljajo vprašanja, ali so slovenski uporabniki dovolj zaščiteni. Čeprav bi lahko prakse slovenskih operaterjev resno ogrozile nadaljnji pričakovani razvoj mobilnega interneta in namesto vsesplošne uporabe prinesle zaračunavanje po vzoru plačljive kabelske TV, se je regulator v primeru Telekoma in Simobila prebudil dokaj pozno. Agencija za komunikacijska omrežja pod vodstvom Franca Dolenca je namreč šele po pozivu sveta za elektronske komunikacije, ki ga vodi Dušan Caf, začela nadzorni postopek in ugotovila kršitve. Zoper odločbo, ki Telekom in Simobil zavezuje k odpravi nepravilnosti do druge polovice marca in je dokončna, bodo vsaj v Simobilu verjetno sprožili upravni spor. Ampak storitvi Deezer in Hangar mapa sta le vrh ledene gore.

Telekom, Simobil in drugi večji slovenski operaterji še naprej ponujajo storitve in aplikacije, ki so lahko sporne z vidika spoštovanja načela nevtralnosti interneta. Telekom na primer ob vezavi za 24 mesecev omogoča brezplačno uporabo vsebin HBO preko videa na zahtevo. Podobno je pri spremljanju nogometne lige prvakov, ki je na voljo v Telekomovi akcijski ponudbi TViN. Tudi Simobil je še lani poleti omogočal dveletni brezplačni prenos podatkov za ogled vsebin Voyo, trenutno pa prenos podatkov ni (več) vključen v opcijo Voyo in ga v Simobilu izven zakupljenih količin zaračunavajo po veljavnem ceniku. Drugi slovenski operaterji imajo podobne rešitve, T-2 na primer tv2go, Amis pa MobiaTV. Na agenciji so nam povedali, da se glede konkretnih primerov ne opredeljujejo.

Tomaž Modic