Trebanjska skupina Trimo, ki so jo banke junija s pretvorbo 13,2 milijona evrov posojil v kapital rešile pred stečajem, čaka na novega lastnika. Kupca več kot 90-odstotnega deleža Trima išče Nova Ljubljanska banka (NLB), kjer so pri posredovanju informacij o poteku prodaje izredno previdni, a očitno optimistični. »Če ne bo dogodkov, ki bi pomembneje vplivali na proces prodaje, ocenjujemo, da bomo zavezujoče ponudbe dobili oktobra,« so pojasnili v NLB.

Poročali smo že, da naj bi nezavezujočo ponudbo za Trimo oddala dva njegova konkurenta, en dobavitelj in dva finančna vlagatelja. Koliko potencialnih kupcev je opravilo tudi skrbni pregled družbe, ni znano, prav tako ne, koliko zavezujočih ponudb je mogoče pričakovati. Poznavalci pričakujejo, da bo snubcev za Trimo več, vendar dodajajo, da bi bilo več kot štiri ali pet ponudb presenečenje. V NLB so skrivnostni: »Zaradi zaščite interesov prodajalcev, družbe Trimo in potencialnih vlagateljev informacije o številu in imenih potencialnih vlagateljev niso javne.«

Skrbni pregledi Trima sicer še niso končani. V NLB so pojasnili, da bi lahko razkritje poslovno najobčutljivejših informacij negativno vplivalo na vrednost družbe, zato poteka skrbni pregled v več korakih. »Vlagateljem je omogočen vpogled v informacije, na podlagi katerih lahko ocenijo vrednost družbe, vendar ta proces terja določena usklajevanja,« so še pojasnili v NLB in dodali, da tako tudi rok za oddajo zavezujočih ponudb ni točno določen.

Spomnimo, da se med potencialnimi kupci Trima vseskozi omenja irski Kingspan, ki naj bi bil lani za premoženje, patente in tehnologijo Trima pripravljen odšteti približno 40 milijonov evrov. Konkurenti in poslovni partnerji Trima bi bili pri nakupu trebanjske družbe zagotovo v nekoliko boljšem položaju, saj družbo poznajo, hkrati pa bi lažje izkoristili morebitne sinergije. Poleg tega si Trimovi konkurenti verjetno ne želijo, da bi trebanjska družba dobila finančno močnega partnerja. Kot smo že poročali, sta namreč po ocenah poznavalcev Trimova fasadna sistema Qbiss Air in Qbiss One tehnološko pet do sedem let pred konkurenti, s finančno močnim zaledjem pa bi lahko Trimo resneje posegel tudi na trge, kjer doslej zaradi svojih finančnih omejitev ni mogel resneje nastopati. Čeprav je sanirani Trimo za kupce zdaj zagotovo zanimivejši kot v preteklih poskusih prodaje, velja omeniti, da bi lahko potencialni kupci od bank še vedno zahtevali odpis dela terjatev ali kupnine. Skupina Trimo je namreč še vedno močno zadolžena in bo s tekočim poslovanjem le stežka odplačala za okoli 40 milijonov evrov preostalih posojil.