Evropska centralna banka (ECB) se je v četrtek pričakovano odločila sprožiti program t. i. kvantitativnega sproščanja, v okviru katerega bo od letošnjega marca do konca septembra 2016 mesečno odkupila za 60 milijard evrov obveznic držav in podjetij.

Rekordno nizke ravni donosov na obveznice

Po napovedi programa so se donosi na 10-letne obveznice več držav območja evra, zlasti najranljivejših, začeli na sekundarnem trgu krepko zniževati in dosegati rekordno nizke ravni. Ta trend se nadaljuje tudi danes.

Do 11. ure je donos na italijanske desetletne obveznice upadel na 1,46 odstotka (-0,14 odstotne točke), donos na španske obveznice na 1,34 odstotka (-0,12 odstotne točke), donos na irske desetletne obveznice pa na 0,94 odstotka (-0,22 odstotne točke).

Med največjimi padci danes padec obresti na slovenske desetletne papirje

Močno je danes zdrsnila tudi zahtevana donosnost na nemške državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let. Znižala se je za 0,22 odstotne točke na 0,35 odstotka.

Kot omenjeno, pa je med največjimi padci danes padec obresti na slovenske desetletne papirje. Pribitek slovenskih obveznic z dospelostjo septembra 2024 na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, trenutno znaša 1,05 odstotne točke.