Oktobra 2009 je območje evra zabeležilo 0,1-odstotno stopnjo deflacije, septembra 2009 celo 0,3-odstotno. Od tedaj so se cene življenjskih potrebščin v državah z evrom stalno zviševale.

Cene energentov so bile decembra za 6,3 odstotka nižje kot leto dni prej. Cene hrane, alkohola in tobačnih izdelkov se v povprečju niso spremenile, prav tako ne cene industrijskih proizvodov brez energentov. Edino zvišanje cen je Eurostat decembra lani opazil pri storitvah, in sicer za 1,2 odstotka.

Podrobnejše podatke bo Eurostat objavil 16. januarja, ko jim bo priložil tudi podrobnejše podatke za posamezne države. V Sloveniji je letna stopnja inflacije po podatkih državnega statističnega urada lani znašala 0,2 odstotka.

Evropska centralna banka si prizadeva stopnjo inflacije v območju evra ohranjati na tik pod dvema odstotkoma, s čimer naj bi bila zagotovljena stabilnost cen.

V območju skupne evropske valute, ki od letošnjega vstopa Litve šteje 19 članic, se že dlje časa bojijo deflacije. Ob tem se povečuje pritisk na Evropsko centralno banko (ECB), naj ukrepa proti padanju cen. Opazovalci pričakujejo, da bo ECB 22. januarja napovedala obsežen program odkupovanja državnih obveznic.