Z zaključkom prodaje Mercatorja Agrokorju je vse bolj očitno, da od Ivice Todorića nihče ne bo zahteval spoštovanja danih zavez in obljub, da bo slovenskega trgovca prevzel izključno s kapitalom. Kot pojasnjujejo na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pod vodstvom Damjana Žuglja, sprememba v dogovoru z vidika prevzemne zakonodaje ni problematična, »važno je, da za prevzem ni zastavljeno kakršno koli premoženje ciljne družbe, ki ni v lasti prevzemnika«. Prav tako za njih ni sporno, da je Todorić za posojila zastavil novoustanovljeno nizozemsko družbo Adria Group Holding, na katero je prenesel večinski delež Agrokorja in ki bo posledično tudi lastnica Mercatorja.

»Finančne konstrukcije prevzema agencija načeloma ne presoja. Finančno konstrukcijo preverja zgolj v okviru zakonskih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni za izdajo dovoljenja za prevzemno ponudbo, na primer, ali je bil deponiran denarni znesek, nadomestni vrednostni papirji oziroma bančna garancija in ali v zavarovanje za plačilo delnic, na katere se nanaša prevzemna ponudba, ni bilo dano premoženje, ki ni v lasti prevzemnika,« so pojasnili v ATVP. Dejanski obseg presoje je sicer odvisen od razkritij v prospektu.

Kdo bo sprejel prevzemno ponudbo

Najkasneje tri dni po prodaji oziroma preknjižbi večinskega deleža Mercatorja na Agrokor bo moral slednji objaviti javno prevzemno namero, ki ji bo nato sledila še prevzemna ponudba za vse preostale delnice Mercatorja. Če bo Agrokor v prvi fazi za delnice Mercatorja plačal 172 milijonov evrov, ga bo preostanek delnic ob predpostavki, da bodo ponudbo sprejeti tudi ostali delničarji Mercatorja, stal še dodatnih 153 milijonov evrov. A pričakovati je, da ponudbe ne bodo sprejeli niti hrvaški pokojninski skladi niti banka Unicredit, ki imajo skupaj v lasti že 24 odstotkov Mercatorja. To bi Todoriću prevzem pocenilo za skoraj 80 milijonov evrov. Na vprašanje, ali bo ATVP preverila sume usklajenega delovanja Agrokorja, hrvaških pokojninskih skladov in tudi italijanske bančne skupine Unicredit pred prevzemom Mercatorja, so v regulatorju trga odgovorili, da »konkretnih nadzornih postopkov ne morejo komentirati«.

Še pred objavo prevzemne ponudbe bo moral Agrokor pridobiti tudi soglasje ATVP. Za pridobitev soglasja mora Agrokor med drugim pri Centralni klirinško-depotni družbi (KDD) deponirati denarni znesek ali bančno garancijo za plačilo vseh delnic, ki v tistem času ne bodo v njegovi lasti.

Mali delničarji praznih rok

Prav z izplačilom malih delničarjev in dokončanjem začetih prevzemov je imel Todorić doslej veliko težav in se jih je na vse pretege otepal. Potem ko je Agrokor presegel 50-odstotni lastniški prag in prevzel v roke vse vajeti odločanja, ga izplačilo preostalih malih delničarjev ni več pretirano zanimalo. Tako ne preseneča, da je prevzem PIK Vrbovec eden izmed redkih, ki ga je Agrokorju uspelo dokončati. A pri tem velja opozoriti, da je hrvaška država svojega največjega predelovalca mesa leta 2005 Todoriću prodala za vsega milijon kun oziroma okoli 140.000 evrov.

Na drugi strani imajo Ledo, Jamnica, Belje, Tisak, Zvijezda, PIK Vinkovci in Sarajevski kiseljak še vedno številne male delničarje, ki dejansko opravljajo neke vrste vlogo brezplačnega financerja hrvaške skupine. Agrokorjeve prehrambne družbe sicer že več let jamčijo za posojila, ki jih je v preteklosti najel Agrokor, obenem pa vsa svoja prosta sredstva posojajo naprej svoji lastnici. Od tega mali delničarji teh podjetij nimajo nikakršnih koristi, a kljub temu zaradi tega niso dobili niti enega evra nadomestila.