Potem ko je nepremičninski mogotec Aleksander Jereb razkosal Stol Kamnik in nekdanji ponos domače industrije spremenil v družbo za oddajanje nepremičnin, je zdaj pod vprašajem tudi usoda podjetja Stol&Stol. To je leta 2011 prevzelo Stolovo osnovno dejavnost, po pičlih dveh letih delovanja pa so njihovi letni prihodki že presegli pet milijonov evrov prihodkov.

Tomo Juhant, ki je bil uradni lastnik in direktor novega Stola, na drugi lokaciji v Kamniku pa je nadaljeval več kot stoletno tradicijo izdelave stolov, se je moral pred dnevi nepričakovano posloviti. Prodal je stoodstotni delež podjetja Stol&Stol, za katerega je neuradno iztržil le 1000 evrov, takoj zatem pa je zapustil še direktorski položaj. Ali ga je res odnesla visoka izguba v lanskem letu, v zadnjih dneh pri vpletenih nismo mogli preveriti. Po informacijah virov blizu dogajanja pa je Juhanta osebno odslovil kar Jereb, ki tudi sicer financira celotno operacijo.

Da se v ozadju lastniškega puča v novem Stolu v resnici skriva Jereb, bi lahko kazalo več podatkov. Prvi in najpomembnejši je ta, da so Jerebove družbe Juhantovemu podjetju posodile vsaj tri milijone evrov. Čeprav uradno nima nobenih povezav z njim, je Jereb dejansko ekonomski lastnik novega Stola in bi ga lahko z morebitnim odpoklicem posojil spravil v insolvenčne postopke. Tudi novi lastnik podjetja Stol&Stol prihaja iz skupine, ki jo obvladuje nepremičninski mogotec. Gre za Andreja Jarca, ki v novem Stolu skrbi za področje kadrov. Ob tem Jarc vodi družbo Kompas Yachting, ki je v posredni Jerebovi lasti. Naključje ali ne, nekaj dni pred zamenjavo lastnika v novem Stolu je prišlo do vodstvenih menjav v starem Stolu. Namesto Andreje Budje Jurca, ki je z Jerebom pred leti razkosala Geodetski zavod Slovenije (GZS) in si skupaj z njim prislužila ovadbo kriminalistov zaradi domnevnega oškodovanja premoženja družbe, so za direktorico imenovali Petro Švajger. Ta že nekaj let vodi Jerebovo družbo Induplati.

Z nenadno zamenjavo prvega moža je postala negotova tudi usoda okoli 60 delavcev, ki jih je podjetje Stol&Stol prevzelo od starega Stola in nadaljevalo izdelavo ergonomskih stolov. Naročila so si zagotavljali predvsem na javnih razpisih in prek lokalnih partnerjev v tujini. Po nekaterih informacijah naj bi dokončali nekaj odprtih projektov. Ali bo podjetje Stol&Stol nadaljevalo poslovanje ali bo končalo v postopku likvidacije ali celo v stečaju, kot že rečeno, ni mogoče uradno preveriti.