Tožilstvo v Wroclawu je vložilo obtožnice proti dvema bivšima vodilnima uslužbencema Alstomove hčerinske družbe na Poljskem Alstom Konstal in trem nekdanjim uslužbencem varšavskih mestnih oblasti. Primer zadeva pogodbe o dobavi 108 vagonov podzemne železnice in 122 tramvajev za poljsko prestolnico v letih 1998-2002.

Tožilstvo je še sporočilo, da francoski pravosodni organi niso bili preveč odzivni v preiskavi, ki je bila sprožena leta 2008. V Alstom Konstalu novice o vloženih obtožnicah niso želeli komentirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožnice na Poljskem so bile vložene le teden dni po tistem, ko je Alstom v ZDA priznal krivdo in pristal na plačilo 772 milijonov dolarjev kazni zaradi podkupovanja v več državah po svetu. Priznal je, da je podkupoval uradnike, da bi pridobil posle, med drugim na Bahamih, v Egiptu, Indoneziji, Savdski Arabiji in na Tajvanu.

Alstom se je kot dobavitelj glavne tehnološke opreme znašel tudi v preiskavi, vezani na šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) v Sloveniji. Francosko podjetje naj bi namreč nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku dalo provizijo za posredovanje v zadevi obnov blokov pet in šest. Rotnik je bil prav zaradi tega mesec dni in pol v priporu, na prostosti je od božičnega večera.