V komenski hčerinski družbi šempetrske Letrike so včeraj odprli vrata nove hale za tlačno litje aluminijevih zlitin. Naložba je vredna dva milijona evrov. Gradnja 1000 kvadratnih metrov velike hale in obnova stare hale sta največji naložbi v 54-letni zgodovini Letrike Komen in obenem nujen korak za nadaljnji razvoj in obstoj podjetja ter kraja. Letrika Komen je namreč s trenutno 92 zaposlenimi največji delodajalec na Krasu. Samo ob lanskem stečaju Alukomna je v Komnu delo izgubilo 44 ljudi, nič kaj jasna prihodnost ni niti pred trideseterico delavcev v Alukomnu Holding.

Dosedanji dotrajani, tehnološko in ekološko neustrezni prostori niso več omogočali novih projektov in normalnega razvoja. Z novo in prenovljeno halo ter nekatero novo opremo tako v Letriki odgovarjajo na ekološke zahteve, izboljšujejo varnost pri delu in delovne pogoje, predvsem pa povečujejo produktivnost. »V livarni smo doslej predelali 1000 do 1300 ton aluminija letno, z novo halo in projekti bomo to številko lahko povečali do 1800 ton letno. Večje kapacitete litja omogočajo tudi povečan obseg dela na področju mehanske obdelave. Ob potencialno višjih naročilih v prihodnjih letih pa to pomeni tudi, da je število zaposlenih možno povečati na 140,« je optimističen predsednik uprave Edvin Sever.

Letrika Komen na leto ustvari približno šest milijonov evrov prihodkov od prodaje, skoraj večino izdelkov proda matični družbi, njihov edini omembe vreden zunanji kupec je bil doslej koprski Cimos, ki je ta teden pristal v prisilni poravnavi. »S Cimosom smo pred leti intenzivno sodelovali, zdaj ne več. V prihodnje med zunanjimi kupci stavimo predvsem na večja evropska avtomobilska podjetja,« pojasnjuje direktor družbe Klavdij Čehovin. Zagotavlja, da je poslovanje družbe stabilno. Trenutno zaposlujejo 92 ljudi ali skoraj desetino vseh delovno aktivnih prebivalcev Komna, kjer je bila marca registrirana stopnja brezposelnosti 12,2-odstotna.

Skupina Letrika, ki združuje 14 družb in več kot 2500 zaposlenih, je lani ustvarila 242,8 milijona evrov prihodkov od prodaje in 10 milijonov evrov čistega dobička. Za leto 2014 po besedah predsednika uprave Edvina Severja načrtuje petodstotno rast. Sever je z lanskoletnim poslovanjem zelo zadovoljen, prav tako s prvim letošnjim četrtletjem. »Naročil imamo do julija, drugi del še dopolnjujemo, a obetamo si znova eno dobro leto,« pojasnjuje. Eno večjih pridobitev letos pripravljajo še v hčerinski družbi v Indiji, kjer naj bi v juliju začeli s proizvodnjo alternatorjev, v prihodnjih treh letih pa tam zaposlili 120 ljudi.