Tom Begovič, mariborski poslovnež in eden od lastnikov podjetij iz bioplinske skupine Keter, je končal v osebnem stečaju. Zahtevala ga je Nova Ljubljanska banka (NLB), ki je skupaj z Novo KBM zadnja leta na veliko financirala gradnjo Ketrovih bioplinarn. Kot je včeraj za Dnevnik zatrdil Begovič, ni seznanjen s tem, da je mariborsko okrožno sodišče začelo postopek njegovega osebnega stečaja. Na vprašanje, zakaj bi NLB zahtevala njegov osebni stečaj, Begovič ni želel odgovoriti. »Kaj imamo z NLB, ne bi komentiral,« je bil kratek.

Zakaj je NLB zahtevala Begovičev stečaj, še ni jasno, velika verjetnost pa je, da zaradi terjatev bank do bioplinarn, ki jih je po naročilu, večinoma kmetov, gradilo podjetje Keter Organica. NLB je tako med drugim financirala tudi gradnjo nelegalno zgrajene bioplinarne Petrač v Pirničah pri Medvodah. Miha Petrač, lastnik bioplinarne, ki so jo na zahtevo inšpekcijskih služb septembra začeli rušiti, je ostal banki dolžan skoraj pet milijonov evrov, njegova družba Bioštrom pa je na zahtevo NLB v stečaju končala že konec lanskega leta. Vodilnih v družbi Keter (poleg Begoviča še Marjan Kolar in Denis Bolčina) po tistem, ko je začela zgodba okoli bioplinarn propadati, težave kmetov niso pretirano zanimale. A še marca 2011 so, kot smo poročali v Dnevniku, zatrjevali, da so morali na zahtevo NLB, ki je Petaču odobrila okoli 4,5 milijona evrov kredita, tudi sami dati poroštvo zanj. Zahteva NLB za osebni stečaj Begoviča bi tako lahko izhajala prav iz njegovega osebnega poroštva za bioplinarno. To pa bi pomenilo, da se lahko istega nadejata tudi Kolar in Bolčina.

Begovič nas je še včeraj skušal prepričati, da »ni povsem prepričan, ali je banka res zahtevala njegov osebni stečaj«. Zatrdil je, da ne živi na naslovu, ki je naveden v oklicu osebnega stečaja (na omenjenem naslovu je bila še pred leti prijavljena njegova soproga). A obenem je potrdil, da je rojstni datum, naveden na zahtevi, njegov. Begovič je sicer že pred časom na soprogo prenesel več svojih nepremičnin, med drugim tudi vilo, ki jo s posojilom Nove KBM gradi na Malečniku.

Kot izhaja iz podatkov mariborskega okrožnega sodišča, je NLB predlog za osebni stečaj Begoviča vložila že avgusta, prav tako je Begovič odgovoril na poziv sodišča, v začetku tega tedna pa sodišču poslal opravičilo za narok. Vpogled v sodni spis je že oktobra zahteval tudi odvetnik Marinšek. Spomnimo, da je odvetnik Igor Marinšek – nekdanji predsednik mariborskega odbora SDS – Begoviča že zastopal v sodnih postopkih. Marinšek, ki je v času prve vlade Janeza Janše celo vodil nadzorni svet NLB, torej banke, ki zdaj zahteva Begovičev stečaj, nam je pojasnil, da razmerij s svojimi morebitnimi strankami ne more komentirati. »Tega ne morem ne potrditi ne zanikati,« je odgovoril na vprašanje, ali zastopa Begoviča v postopku osebnega stečaja. »Četudi bi pogledal v sodni spis, pa to še ne pomeni, da ga zastopam,« je zaključil. Marinšek je leta 2012 v postopku izvršbe sicer zastopal tudi Milana Vargazona, čigar podjetju Bioplin Vargazon je Skupina Keter zgradila bioplinarno in mu domnevno pomagala pri najetju več kot deset milijonov evrov posojila pri NKBM.