Spor med vodstvom kočevskega Melamina in taborom lastnikov okoli NFD Holdinga se zaostruje. Na zahtevo NFD Holdinga bodo namreč delničarji na skupščini, ki je napovedana za 26. novembra, odločali o imenovanju posebnega revizorja, ki bi pod drobnogled moral vzeti vse posle med kočevsko družbo in podjetji, ki so pred dvema letoma dokapitalizirala Melanim oziroma njegovemu direktorju Srečku Štefaniču pomagala prevzeti lastniški nadzor nad družbo.

Revizorji družbe Deloitte so lani sicer že pregledali nekatere domnevno sporne posle, a so v svojem poročilu v večji meri pokrili upravo. Edina izjema je bil nakup delnic Gorenjske banke, ki je bil po ocenah revizorjev poslovno nepotreben. A tokrat naj bi revizorji družbe BDO na zahtevo NFD Holdinga preverili vse posle in denarne tokove z družbami Sinacta, Enoop, švicarskim podjetjem Luga Audit&Consulting, Zenit-T, M1, O-Projekt in Intara ter s temi družbami povezanimi osebami. Pri teh poslih bodo morali revizorji ugotoviti tudi, ali je bil Melamin zaradi njih oškodovan in ali so bili posli ekonomični ter upravičeni.

V NFD Holdingu obenem zahtevajo tudi izplačilo skupno 0,9 milijona evrov dividend. Po dostopnih podatkih izplačilo dividend ne bi smelo predstavljati večjih težav za Melamin, saj je družba samo v prvi polovici letošnjega leta ustvarila milijon evrov čistega dobička, konec junija pa je imela najetih za deset milijonov evrov posojil, ki bi jih z ustvarjenim dobičkom iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) lahko odplačala v dveh letih. »Delničarji so o izplačilu dividend odločali že na redni skupščini, ne vem pa, ali likvidnostni položaj družbe izplačilo sploh omogoča,« nam je povedal solastnik in hkrati predsednik nadzornega sveta Melamina Roman Ambrož, ki pa na drugi strani ne vidi razlogov, »zakaj zahteve za posebno revizijo ne bi podprl«.

Spomnimo, da je imel prav Ambrož pred dvema letoma eno ključnih vlog pri potrditvi zaprte dokapitalizacije Melamina, pri kateri NFD Holding kot takratni večinski lastnik ni smel sodelovati. Večji del dokapitalizacijskih delnic sta tedaj poleg članov vodstva in nadzornega sveta Melamina dobili družbi O-Projekt Francija Rupnika in Enoop Jožefa Bovcona, ki sta Melamin dokapitalizirala s stroji in nepremičninami. Kakšne koristi ima Melamin od teh nepremičnin in strojev, ni znano.

V NFD Holdingu si že dlje časa prizadevajo prodati svoj 41,4-odstotni paket delnic Melamina, vendar naj bi jim to onemogočala uprava. Ta naj bi namreč doslej zavrnila vse potencialne kupce, ki so želeli opraviti skrbni pregled. Pred časom naj bi NFD Holding taboru lastnikov okoli Štefaniča že ponudil, naj odkupijo njegove delnice, a naj bi bila razhajanja v ceni bistveno prevelika.