Pred prihajajočo skupščino Gorenja, ki je napovedana za 4. julija, se očitno že pripravlja boj za mesta v nadzornem svetu velenjskega proizvajalca bele tehnike. V družbi za upravljanje NFD, ki jo od začetka leta obvladujeta turška finančna skupina Neta Yatirim in družba tveganega kapitala Elements Capital, so po neuradnih informacijah v Gorenje že poslali nasprotni predlog za imenovanje svojega predstavnika v nadzorni svet.

Namesto dosedanjega predsednika nadzornega sveta Gorenja in bivšega predsednika uprave Heliosa Uroša Slavinca v NFD DZU predlagajo imenovanje svojega upravitelja Izidorja Jermana. Investicijski sklad NFD 1 je sicer peti največji lastnik Gorenja, za Kapitalsko družbo, japonsko korporacijo Panasonic, mednarodno finančno organizacijo IFC in špansko-nemško finančno družbo Universal Investment Capital. Slednja je v lastništvo vstopila šele pri zadnji dokapitalizaciji, ko je vplačala za osem milijonov evrov novih delnic in tako dobila nekaj več kot osem odstotkov novih delnic. Med domačimi investitorji je bil NFD DZU eden največjih vplačnikov dokapitalizacijskih delnic, naložba v Gorenje pa je tudi ena izmed njihovih največjih naložb. V primeru, da ne bodo dobili svojega predstavnika v nadzornem svetu Gorenja, naj bi v NFD DZU že napovedovali, da bodo izstopili iz lastništva in svoj petodstotni paket delnic prodali konkurentom velenjske družbe. A možnosti za to so po ocenah poznavalcev zelo majhne. Čeprav je lastniška struktura Gorenja zelo razpršena, država prek Kada še vedno obvladuje petino lastništva, IFC in Panasonic pa imata v lasti vsak po desetino delnic. Da bi torej v NFD DZU zbrali dovolj velik paket delnic, da bi bil zanimiv za katerega od strategov, bi morali svoje delnice prodajati bodisi skupaj z večino preostalih portfeljskih delničarjev bodisi bi se morala za izstop iz lastništva odločiti tudi država.

Med večjimi domačimi delničarji Gorenja so poleg NFD DZU tudi KD Skladi, ki pa se jim obeta, da bodo tudi letos dobili svojega predstavnika v nadzornem svetu. Keitha Charlesa Milesa, ki je med predlaganimi kandidati, naj bi namreč že pred štirimi leti predlagali prav v KD Group. Poleg Milesa so med predlaganimi kandidati za nove člane nadzornega sveta tudi predsednik uprave Kada Bachtiar Djalil, Corina Claudia Graf (Universal Investment), Bernard Pasguier (IFC), Tošibumi Tanimoto (Panasonic) in Marko Voljč, nekdanji predsednik uprave NLB.