Postopek prodaje mariborskega časnika se vleče že več let, zdaj pa naj bi bil po neuradnih informacijah vendarle na koncu.

Delovi nadzorniki imajo na mizi štiri ponudbe. Po poročanju medijev v zadnjih dneh so ponudbe oddali Agencija Odmev, družba Salomon v imenu skupine Krater, mariborsko podjetje Astraea Investicije Ena, ki je v lasti Jožeta Kojca, in podjetje Dober Večer, ki sta ga posebej v ta namen ustanovila nekdanji lobist Uroš Hakl in bivši predsednik uprave telekomunikacijskega operaterja T-2 Sašo Todorović.

Najbolj ugodna ponudba naj bi bila od Agencije Odmev

Najbolj ugodna ponudba je neuradno tista Agencije Odmev, ki je pridobila kitajskega investitorja Poly Real Estate Group. Ponudili naj bi okoli dva milijona evrov.

Da je odločitev tik pred zdajci, je bilo razbrati že iz izjav po seji nadzornikov konec junija. Nadzorniki se takrat o zadevi sicer še niso dokončno izrekli, upravo, ki jo vodi Irma Gubanec, pa so pooblastili, naj uspešno izpogaja pogodbo o prodaji. Predsednica nadzornega sveta Marjeta Zevnik je takrat dejala da so si vsi skupaj zadali zelo kratke roke.

Delo ima 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008, varuh konkurence pa mu je že septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru.

Ministrstvo zavrnilo izdajo soglasja

Delo je skušalo prodajo najprej izvesti prek mednarodnih razpisov. Ob prvem razpisu, objavljenem leta 2010, je Večer želelo kupiti podjetje 3Lan, ki je z Delom že sklenilo kupoprodajno pogodbo, pozneje pa celo podpisalo pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju.

A je ministrstvo za kulturo leta 2011 vlogo 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega deleža Večera zavrnilo, ker je ocenilo, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna.

Tudi ob drugem razpisu, objavljenem leta 2012, prodaja ni bila uspešna, saj kupec, podjetje Medici iz Hamburga, ni uspel zagotoviti ustreznih finančnih sredstev za nakup. Za nakup so se zanimali tudi zaposleni v Večeru, a niso uspeli zbrati potrebnih sredstev.