Po ocenah NPU, ki so preiskavo začeli na podlagi prijave manjšinskih delničarjev družbe iz Portoroža, so osumljeni lastniško povezane družbe, med katerimi so po neuradnih informcijah tudi Terme Čatež in Marina Portorož, oškodovali za vsaj 53 milijonov evrov. Glavni osumljeni naj bi s še 11 osumljenimi fizičnimi osebami pridobil za vsaj 24,5 milijona evrov premoženjske koristi. »Osumljeni je družbi s sedežem v Ljubljani, ki jo lastniško in upravljavsko obvladuje, pridobil sredstva družbe iz Brežic,« je dejal direktor NPU Darko Mahjenič. Po njegovih besedah je šlo med drugim za pobote in menjave vrednostnih papirjev in nepremičnin, ki so odstopali od dejanske vrednosti.

V preiskavi tudi Franci Zavrl

V preiskavo je vključeno tudi podjetje MS Invest Matjaža Satlerja. Slednji nam je potrdil, da so ga organi pregona prosili za dokumetacijo povezano s posli z delnicami Term Čatež iz leta 2006 in 2007, medtem ko podrobnosti ni želel komentirati. Eden od preiskovancev je tudi Franci Zavrl, vplivni lobist in solastnik Skupine Pristop. Iz Pristopa so se danes že odzvali in v izjavi za javnost zapisali: »Na sedežu Pristopa ni kriminalistične preiskave, Pristop ni predmet preiskave, z zadevo nismo niti seznanjeni. Pristop in Franci Zavrl sta se razšla, Franci Zavrl je oktobra 2013 zapustil Pristop.« Po neuradnih informacijah so kriminalisti tudi v Termah Čatež, v prostorih DZS, Dela Prodaje.

Kriminalisti so v okviru današnjih preiskav obiskali tudi Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kot je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi na DUTB Simona Rodež, DUTB ni predmet preiskave, ampak so kriminalisti od njih zahtevali samo določene dokumente. Naj omenimo, da je NLB na DUTB prenesla za 26,5 milijona evrov terjatev do DZS, Nova KBM pa za 1,5 milijona evrov terjatev. NLB je na slabo banko prenesla še za pet milijonov evrov terjatev do Dela Prodaje. Prenesene terjatve so, spomnimo, spremljale tudi kreditne mape.

38 hišnih preiskav, devet pridržanih

Kriminalisti na območju ljubljanske, koprske, novomeške, kranjske in novogoriške policijske uprave opravljajo 38 hišnih preiskav in štiri preiskave vozil, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Pri preiskavi sodeluje 140 policistov in kriminalistom, trenutno pa izvajajo še dve hišni preiskavi. V od desetih pridržanju ostaja še ena oseba.