To je bila druga prednostna delitev sredstev iz stečajne mase propadlega ajdovskega gradbenega podjetja. Prvi del poplačila v višini 15 odstotkov prednostnih terjatev je bil februarja letos.

Večina delavcev še vedno brez dela

»To izplačilo je bilo že dolgo pričakovano, tako da ga pozdravljamo. Opozarjam pa, da govorimo izključno o prednostnih terjatvah in ne vseh, ki so jih delavci Primorja prijavili v stečajno maso,« je povedal Volf. Vseh terjatev delavcev je namreč za dobrih 20 milijonov evrov, prednostne pa predstavljajo 74 odstotkov vseh ali 16,6 milijona evrov.

Terjatve delavcev sicer predstavljajo le 4,16 odstotka vseh terjatev, ki jih je priznal stečajni upravitelj. Volf zato meni, da bi jih stečajni upravitelj lahko prej izplačal delavcem, saj so mnogi po stečaju Primorja pred skoraj dvema letoma še vedno brez zaposlitve.

Velika socialna stiska nekdanjih zaposlenih

Socialna stiska nekdanjih zaposlenih, posebej tistih, ki niso našli dela, je velika. Večje število delavcev Primorja je zaposlila le nekdanja hčerinska družba iz Nove Gorice - Cestno podjetje Gorica.

Nekdanji delavci Primorja so vsaj del poplačil svojih terjatev pričakovali že do konca lanskega leta. Ker jih niso dobili, so tik pred božičem pripravili protestni shod pred upravno stavbo družbe v Ajdovščini.