Nekdanji mariborski nadškof metropolit dr. Franc Kramberger, ki je zaradi zloma cerkvene finančne piramide predčasno zapustil funkcijo, je tudi uradno v kazenskem postopku, v katerem mu grozi do pet let zaporne kazni.

Zaradi domnevne zlorabe položaja in pravic pri poslih z delnicami Mladinske knjige (MK) Založbe, v katerih je danes obubožana mariborska nadškofija čez noč na račun drugih podjetij zaslužila kar 1,3 milijona evrov, je bila namreč zoper upokojenega klerika uvedena sodna preiskava. V njej so se po naših informacijah znašli še nekdanji ekonom nadškofije Mirko Krašovec ter direktorja oškodovanih družb NFD DZU in Etol, Stanislav Valant in Ivan Ferme. Gre za zgodbo o sporni preprodaji delnic MK Založbe iz leta 2004. V imenu mariborske nadškofije je Kramberger podpisal več pogodb o nakupu delnic MK Založbe, še isti dan pa pogodbe o njihovi prodaji po višji ceni. Delnice je prodajala cerkvena Krekova družba, kupovali pa sta jih družbi Etol in NFD. Do poslov je prišlo tik pred začetkom uradnega prevzema Zvona Ena Holdinga. 1,3-milijonska sredstva, ki jih je na lahek način zaslužila nadškofija, pa so izvirala kar iz Zvona Ena Holdinga. Ta je moral nato na lastno škodo pokrivati izgube nekaterih vpletenih v posel.

Koga bodo poleg Krambergerja in drugih obdolženih še zaslišali pred preiskovalnim sodnikom, ni znano. Nedvomno pa bi lahko vsaj kot priča veliko informacij o dogajanju podal nekdanji ljubljanski nadškof dr. Anton Stres. Ta je imel pomembno vlogo pri poslih in se tudi podpisoval na sporne pogodbe o prodaji delnic MK Založbe, takrat sicer še kot Krambergerjev pomočnik. Kljub temu so na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu pod vodstvom Tamare Gregorčič ocenili, da Stres ni storil očitanih kaznivih dejanj.

Čeprav je zaradi sporne preprodaje delnic MK Založbe uvedena pravnomočna sodna preiskava, velja spomniti, da so bili slovenski organi pregona z okoliščinami in dokumenti, ki smo jih razkrili v Dnevniku, seznanjeni že leta 2008. Toda v preiskavi cerkvenih finančnih malverzacij po naših informacijah niso opravili razgovorov ne z nadškofoma ne z drugimi vpletenimi. Policija je na tožilstvo posredovala poročilo, tožilstvo pa je nato primer zavrglo.