Mreža slamnatih podjetij, ki naj bi jo upravljal zaradi davčnih utaj obsojeni Andrej Jeršič, skozi njo pa se prek različnih, tudi fiktivnih poslov pretaka na milijone evrov, izgublja enega od osrednjih štabov delovanja.

V tem tednu se bo na javni dražbi prodajala poslovna stavba na Špruhi 29 v Trzinu. V njej je v zadnjih letih našlo domovanje več deset podjetij, ki so se jih prejšnji lastniki znebili in jih skupaj z neplačani dolgovi prepustili izbrisu ali stečaju. Da imajo na tem naslovu prijavljen svoj sedež, priča le na roke napisan list papirja, prilepljen na poštne nabiralnike. Nanj se tedensko dopisuje nova podjetja, ki bodo dočakala enako usodo.

Če bo nepremičnina po dolgem iskanju dobila novega lastnika, bo to verjetno še pospešilo serijske izbrise podjetij, formalno prijavljenih na tem naslovu. Ko bo začel pristojne organe obveščati o tem, da podjetja nimajo (več) dovoljenja za prijavo, bo sodišče začelo zakonski postopek njihovega izbrisa. Za njimi bodo torej izginile vse sledi. Obenem bo Jeršičeva skupina, ki za delovanje uporablja slamnate osebe in podjetja, ostala brez enega od štirih poslovnih naslovov za brisanje podjetij. Ob Trzinu uporabljajo še naslove: Verovškova 60 v Ljubljani, Mlaka 10 v Tržiču in Mačkovci 80 v Domžalah.

Kot smo razkrili v Dnevniku, so nekatera od podjetij, ki so pristala na teh naslovih, začela sodelovati pri preprodajah avtomobilov iz tujine, trgovanju z odpadnim železom in drugim materialom, torej pri poslih, v katerih po ugotovitvah Finančne uprave RS (Furs) najpogosteje prihaja do davčnih utaj. Po naših informacijah se je mreža slamnatih podjetij v Trzin preselila konec leta 2012.

Rubež in prodajo nepremičnine v Trzinu, ki je v rokah podjetij Elba-Avto in Aico-Eko, je zahtevalo več upnikov, med drugim Nova Ljubljanska banka (NLB) in njena lizinška hiša. Tem sta omenjeni podjetji dolžni več kot devet milijonov evrov. Tudi sicer sta obe na robu propada. Elba-Avto, ki ima v lasti večino prostorov, je že več kot leto dni brez računa. Aico-Eko medtem za lani sploh ni oddal bilanc, nima več davčne številke, v banki Hypo pa od lanskega januarja zahtevajo njegov stečaj. Tudi iz dostopnih virov ni razvidno, od kod tolikšne obveznosti.

Po naših informacijah pa sta med dolžniki tudi družba Bio Futura in Igor Zmazek. Ta je v Ilirski Bistrici postavil prvo bioplinsko elektrarno na Primorskem, vendar je kaj kmalu prišel navzkriž s tamkajšnjimi prebivalci  zaradi nevzdržnega smradu, zaradi čezmerne onesnaženosti okolja pa je imel tudi težave z republiško okoljsko agencijo. Podjetji Bio Futura in Aico-Eka najdemo tudi med večjimi dolžniki družbe CG Invest Darka Horvata, nekdaj znane pod imenom Aktiva Naložbe.

Zaradi dalj časa neporavnanih obveznosti je tako za četrtek v prostorih okrajnega sodišča v Domžalah predvidena javna dražba, že tretja po vrsti. Izklicna cena za poslovno-skladiščni objekt v Trzinu je zato kar polovico nižja od ocenjene tržne in znaša nekaj manj kot 450.000 evrov. Na sodišču sicer opozarjajo potencialne kupce, da ima nepremičnina vknjiženo zaznambo vrstnega reda za pridobitev lastninske pravice. Ali jo kdo morebiti že uveljavlja in koliko interesentov je do 15. decembra položilo 90.000 evrov varščine za sodelovanje na dražbi, še ni znano.