Čez mejo skušal prepeljati 70 kilogramov paštete

Na Finsko tako z avtobusi ob koncih tedna prihajajo številni prebivalci Sankt Peterburga, ki nakupijo velika pakiranja in cele škatle živil. Tisti, ki resno pretiravajo s količino, imajo težave na carini, saj jim cariniki ne dovolijo prinesti hrane v državo.

Tako so po navedbah ruskega spletnega portala news.ru na meji nedavno zadržali ruskega državljana, ki je hotel čez mejo prepeljati 70 kilogramov jetrne paštete. Oblasti zato opozarjajo prebivalce, da lahko prinesejo v državo le v količinah za osebno uporabo, torej do pet kilogramov.

Občutno ceneje kot doma

Finci so postavili tudi številne trgovine na finsko-ruski meji, kjer prodajajo predvsem živila, ki so namenjena za ruski trg in za katera embargo ne velja. To blago prodajajo v brezcarinskem območju, zato je občutno cenejše kot v Rusiji. Rusi največ kupujejo olje, mleko brez laktoze, slano maslo in otroško hrano.

V ruskih trgovinah ni več živil iz EU, ker je Rusija ta mesec v okviru povračilnih ukrepov proti sankcijam EU in ZDA zaradi ukrajinske krize uvedla embargo na uvoz več vrst hrane iz EU in ZDA.