Boj za prevzem Žita se bo očitno odvil med najmanj tremi potencialnimi kupci. Po neuradnih informacijah naj bi do včerajšnjega roka zavezujočo ponudbo oddali metliški Don Don, hrvaška Podravka in francoski sklad zasebnega kapitala Ardian Investment, ki ima že v lasti francoskega proizvajalca zamrznjenega testa Européenne des Desserts ter poljskega proizvajalca biskvitov Delic-Pol.

Za nakup 52-odstotnega paketa delnic Žita, ki ga prodajajo Slovenski državni holding, Modra zavarovalnica, KD Skladi in NLB Skladi, so se potegovali tudi hrvaški Franck, češki Agrofert Group ter še dva finančna sklada. Ali je kateri od njih prav tako oddal ponudbo, bo predvidoma znano v prihodnjih dneh. Po neuradnih informacijah pa naj bi se litvanski sklad iz boja za nakup Žita že umaknil, lastniku Francka Milanu Artukoviću pa ni uspelo sestaviti konzorcija hrvaških prehrambnih podjetij, ki bi si po nakupu razdelil Žito. Po nekaterih informacijah naj ponudbe ne bi oddali niti v Agrofertu Andreja Babiša, kjer pa tega niso želeli ne potrditi ne zanikati. »Svojih bodočih prevzemov in naložb ne komentiramo. Ogledamo pa si veliko podjetij v Evropi, vendar to ne pomeni, da bomo vse tudi kupili,« so nam povedali v češki družbi in dodali, da se trenutno osredotočajo zlasti na integracijo nemške pekarske skupine Lieken, ki so jo pred letom in pol kupili od Barille.

Razplet prodaje v veliki meri odvisen od Agrokorja

V Podravki na naša vprašanja do zaključka redakcije niso odgovorili, oddajo zavezujoče ponudbe pa nam je potrdil direktor in solastnik Don Dona Aleš Mozetič, ki ima z Žitom smele načrte. Kot pojasnjuje, je okoli 70 odstotkov programa Žita komplementarnega z njihovim programom, prek Don Dona pa bi največja slovenska pekarska skupina lahko prodrla na hrvaški, srbski, bosanski, črnogorski, romunski in bolgarski trg. »V teh državah je še vedno veliko majhnih trgovin, Don Don pa na teh trgih opravi dostavo na okoli 8000 različnih odjemnih mest na dan,« še pravi Mozetič. Kot smo poročali, se je Artuković, potem ko mu ni uspelo sestaviti konzorcija hrvaških podjetij, o skupnem nastopu pri prevzemu Žita dogovarjal tudi z Mozetičem, a ta zatrjuje, da se v nakup podajajo sami.

Razplet prodaje Žita bo v veliki meri odvisen tudi od Mercatorja oziroma hrvaškega Agrokorja. Prek slovenskega trgovca Žito namreč ustvari pomemben del prodaje, pričakovati pa je, da bo bodoči lastnik še pred nakupom želel dobiti tudi določena zagotovila o nadaljevanju sodelovanja. Poleg tega pa se Žito poteguje tudi za nakup Mercatorjeve Pekarne Grosuplje, kjer pa naj bi se rok za oddajo zavezujočih ponudb iztekel šele v drugi polovici februarja. Poleg Žita se za nakup grosupeljske pekarne poteguje tudi Don Don, Čakovečki Mlinovi in Zagrebačke pekarne Klara.