Od začetka svetovne finančno-gospodarske krize je propadlo več deset velikih holdinških družb, ki so pred leti obvladovale velik del slovenskega gospodarstva, v večini preživelih holdingov pa so sanacijo v roke vzeli novi direktorji. Ti imajo v primerjavi s svojimi predhodniki v povprečju sicer nekoliko nižje plače, a še vedno sodijo v sam vrh najbolje plačanih slovenskih menedžerjev. Prav tako pa holdingi pod njihovim vodstvom še vedno kotirajo na najvišjih mestih upnikov podržavljenih bank in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Peterica z več kot 200.000 evri prejemkov

Najbolje plačanih 25 predsednikov in članov uprav domačih holdinških družb je lani skupno prejelo 3,7 milijona evrov bruto prejemkov, od tega več kot milijon evrov z opravljanjem različnih funkcij v hčerinskih podjetjih ter nadziranjem družb, kjer imajo matični holdingi le manjši lastniški delež. Na sam vrh lestvice se je z nekaj manj kot 247.000 evrov bruto prejemkov uvrstil Rudi Grbec, ki je konec lanskega leta v nikoli popolnoma razjasnjenih okoliščinah zapustil upravo koprskega holdinga. Ob odhodu iz Istrabenza je Grbec prejel tudi okoli 70.000 evrov odpravnine, za nadziranje hčerinske družbe Istrabenz Turizem pa je lani prejel še dodatnih 26.000 evrov bruto. Grbcu z le 2000 evrov nižjimi bruto prejemki na drugem mestu sledi predsednik uprave Save Matej Narat, ki si je z nadziranjem Hotelov Bernardin lanske bruto prejemke v Savi oplemenitil za slabih 35.000 evrov bruto.

Nadziranje Hotelov Bernardin in Save je pomembneje prispevalo tudi k lanskim 221.000 evrom bruto prejemkov sedaj že nekdanjega predsednika uprave NFD Holdinga Mirana Kraševca, ki je vodenje holdinga pred kratkim predal Franciju Strajnarju. Mejo 200.000 evrov bruto prejemkov sta lani presegla še nekdanji član uprave Save Andrej Andoljšek, ki sedaj vodi upravo Gorenjske banke, in izvršni direktor KD Group ter predsednik uprave Adriatic Slovenice Gabrijel Škof. Deseterico najbolje plačanih menedžerjev holdinških skupin zaokrožujejo še izvršna direktorja KD Group in člana uprave Adriatic Slovenice Willem Jacom Westerlaken in Matija Šenk, nekdanji član uprave Save Miha Resman, izvršni direktor KD Group Aljoša Tomaž ter izvršni direktor Avtotehne Peter Štrbenk.

Med najbolje plačane direktorje holdingov se po dostopnih podatkih uvršča tudi sedaj že nekdanja generalna direktorica ACH Sonja Gole, vendar pa v holdingu njenih lanskih prejemkov do objave letnega poročila ne želijo razkriti. Leta 2012 je Goletova za vodenje ACH in hčerinske družbe Adria Mobil sicer prejela skupno 260.700 evrov bruto, kar bi letos zadoščalo za uvrstitev na sam vrh lestvice najbolje plačanih šefic holdinških skupin.

Na vrhu lestvice direktorji holdingov v težavah

Kot razkriva lestvica najbolje plačanih menedžerjev holdinških družb, je uspešnost poslovanja očitno obratno sorazmerna z višino prejemkov. Na samem vrhu lestvice so namreč skoraj izključno menedžerji podjetij, ki so tudi pred začetkom finančno-gospodarske krize najbolje nagrajevala svoje vodilne kadre in ki so kasneje zašla v finančne težave.

Skupno je na lestvici mogoče najti vodilne kadre 13 različnih holdinških družb, od česar so tri že končale v prisilni poravnavi (Istrabenz, Avtotehna in NFD Holding), dve se z bankami pogajata o dolgoročnem reprogramu posojil (KD Group in Sava), ena se je komaj ognila stečaju (A1), ena je na zahtevo upnikov pred kratkim že končala poslovno pot (PSZ), pet pa jih je posredno ali neposredno v večinski državni lasti.

Nižje plače, a višje sejnine

Analiza najbolje plačanih menedžerjev domačih holdinških družb razkriva, da so njihovi prejemki v primerjavi z obdobjem pred začetkom finančno-gospodarske krize večinoma res nižji, vendar obenem še vedno presegajo zaslužke direktorjev nekaterih uspešnih slovenskih podjetij. Vendar pa so številni to vrzel zapolnili z dodatnimi zaslužki, ki jih prejemajo kot nadzorniki povezanih podjetij. Ti prejemki so namreč lani v povprečju prispevali kar tretjino skupnih prejemkov predsednikov in članov uprav holdinških družb, sejnine in nadomestila v nadzornih svetih pa so se v zadnjih letih zvišali za bistveno več kot plače.

Poleg nadziranja hčerinskih podjetij pa vodilni menedžerji holdinških družb sedijo tudi v nadzornih svetih podjetij, kjer imajo le manjšinski delež. Sedaj že nekdanji predsednik uprave Triglav Naložb Stojan Nikolič je bil tako denimo lani nadzornik Elana in Cimosa (prejemki za to funkcijo niso javno razkriti), Kraševec je predsednik nadzornega sveta Save, Narat nadzira Hotele Bernardin, Andoljšek Istrabenz Turizem, predsednik uprave Kapitalske družbe Bachtiar Djalil Loterijo Slovenije in Gorenje, Resman je nadziral Istrabenz, bivši predsednik SDH Tomaž Kuntarič pa vodi nadzorni svet Petrola.