Ker država že več tednov ni uslišala klicev na pomoč družbe Nafta Lendava in ji odobrila poroštva za najem okrog milijona evrov likvidnostnega posojila, si družba nujno potrebna sredstva prizadeva najti na trgu. Po naših informacijah se o najemu likvidnostnega posojila pogovarja tudi s Petrolom. Brez tega denarja bo šla Nafta v stečaj.

Po naših informacijah je Petrolu v interesu, da Nafta Lendava ostane delujoče podjetje. Z največjo slovensko naftno družbo ima Nafta Lendava v lasti družbo Geoenergo. Tej pripada 25 odstotkov potencialno načrpanega plina z nahajališč v Pomurju, do treh četrtin količin pa ima pravico angleška družba Ascent Resources. Interes Petrola je, da država prek Nafte ostane partner pri izkoriščanju plina v Pomurju. Po ocenah Angležev naj bi bilo v globinah Pomurja dovolj plina za desetletno oskrbo Slovenije, v komercialne namene pa bi ga bilo možno izkoriščati v začetku leta 2016. Načrpani plin bi Petrolu in Nafti lahko v desetih letih prinesel skupno okrog tristo milijonov evrov prihodkov. Tudi zato je za Petrol pomembno, da Nafta do takrat ostane pri življenju. Morebitni stečaj lendavske družbe bi namreč lahko karte premešal na novo.

A prvi pogoj, ki ga Nafti postavlja Petrol za odobritev dobrega milijona evrov posojila, je vnaprejšnji dogovor z bankami o reprogramiranju posojil. Bankam Nafta Lendava dolguje nekaj sto tisoč evrov. Dodatna obveznost družbe je jamstvo odvisni družbi Nafta Eko, ki se ukvarja z distribucijo naftnih derivatov, za najem 4,6-milijonskega posojila. Devet milijonov evrov vredno jamstvo je Nafta Lendava odobrila tudi hčerinski družbi Nafta Petrochem, ki je od septembra v stečaju.

Država je sicer Nafti Lendava že leta 2011 pomagala z desetimi milijoni evrov. Ker Nafta deluje kot holding, prihodkov pa ne ustvarja na trgu, bi novo finančno injekcijo države zelo verjetno dovolila tudi evropska komisija, saj Nafta z njo ne bi dobila nedovoljene prednosti pred konkurenti. sm