Stavki 111 delavcev Nafte Petrochema, hčerinske družbe Nafte Lendava, še vedno ni videti konca. Čeprav je Nafta Petrochem z vsakim dnem bližje insolventnosti, so zaposleni neomajni in zahtevajo izplačilo vseh zapadlih obveznosti. Poleg škode, ki nastaja sami družbi, zaradi stavke nastaja tudi škoda tretjim osebam, med drugim državnemu zavodu za naftne rezerve.

Za normalno poslovanje bi Nafta Petrochem potrebovala 1,5 milijona evrov. Toliko sredstev bi Skupina Nafta lahko iztržila od prodaje čistilne naprave, za katero od konca julija že poteka prodajni postopek. Toda od prejete kupnine bi morali dobrih 600.000 evrov takoj nakazati Hypo banki, ki ima na čistilni napravi vknjiženo hipoteko. Zato v Skupini Nafta ponovno računajo na pomoč države, vendar pa so njene možnosti reševanja družbe omejene. Poleg tega, da je država leta 2011 lendavsko družbo dokapitalizirala z desetimi milijoni evrov, mora Slovenski državni holding (SDH), naslednik Slovenske odškodninske družbe (Sod), svoja sredstva uporabljati le za poravnavanje obveznosti do denacionalizacijskih upravičencev.

Čistilno napravo so v Nafti Petrochemu pred nekaj tedni oddelili na novo ustanovljeno podjetje Industrijska čistilna naprava Petišovci. Po naših informacijah se med možnimi kupci za čistilno napravo omenja Petrol v sodelovanju z lendavsko občino. Za nakup čistilne naprave je Petrol oddal tako nezavezujočo kot tudi zavezujočo ponudbo, vendar pod odložnimi pogoji. Ti se med drugim nanašajo na prihodnje aktivnosti v lendavski industrijski coni, od vnovičnega zagona tovarne metanola, dolgoročnega delovanja Nafte Petrochema in izkoriščanja plinskih vrtin v Petišovcih. Raziskave, v katere je angleška družba Ascent Resources vložila že več kot 40 milijonov evrov, so pokazale, da naj bi bile v globinah Pomurja ogromne količine plina. Medtem ko Ascentu po pogodbi pripada 75 odstotkov načrpanega plina, preostali delež pripada družbi Geoenergo, v kateri imata Petrol in Nafta Lendava vsak po polovični lastniški delež.

V kolikšni meri bi občina Lendava sodelovala pri nakupu čistilne naprave, župan Anton Balažek ni želel odgovoriti. Pojasnil je le, da pri projektu niso glavni partnerji, da pa bi bila čistilna naprava potrebna za širitev industrijske cone. Ker je specifična, bi bilo poleg kupnine v njo treba vložiti še dodatna sredstva. Pri tem je Balažek poudaril, da ima občina v partnerstvu s farmacevtsko družbo Novartis že svojo čistilno napravo.

Poleg prodaje čistilne naprave je Nafta Lendava le nekaj dni pred izbruhom stavke začela prodajni postopek Nafte Petrochema ter družbe Nafta Varovanja in požarna varnost. Da bi se izognili bojaznim, da bi nov lastnik le izčrpal družbo, bi moral morebitni vlagatelj Nafto Petrochem najprej dokapitalizirati s 3,4 milijona evrov, s čimer bi pridobil 35-odstotni lastniški delež. Šele nato bo sledila prodaja skoraj dvotretjinskega lastniškega deleža družbe. Med štirimi možnimi kupci se omenja češka družba Dukol v lasti avstrijskega Kronospana. Z Dukolom Skupina Nafta Lendava sicer že poslovno sodeluje.

Medtem ko lendavska civilna iniciativa stavkajoče delavce Nafte Petrochema podpira, pa številni menijo, da je stavka, ki jo iz ozadja usmerja Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije z Brankom Sevčnikarjem na čelu, iracionalna. Med drugim odganja možne prevzemnike, znižuje vrednost, hkrati pa tako kot po aprilski opozorilni stavki Nafta Petrochem izgublja kupce. Družba delavcem dolguje izplačilo junijske plače, prispevke za majsko plačo in regres. Zaposleni sicer še vedno preprečujejo zamenjavo goriva za državne blagovne rezerve v skupni vrednosti 20 milijonov evrov. Četudi je vodstvo Nafte Petrochema delavcem včeraj ponudilo, da jim takoj nakaže polovico regresa, če bi bili pripravljeni premikati železniške kompozicije za potrebe blagovnih rezerv, je bil ta predlog za stavkajoče nesprejemljiv.