Drastično znižanje cen energentov je vroča tema v zadnjih tednih. Evropska centralna banka (ECB) je zaradi tega znižala napoved inflacije in povišala tveganja za morebitno deflacijo. A čeprav so se cene nafte v pol leta znižale za skoraj polovico, uvozne cene zemeljskega plina se nižajo že od začetka lanskega leta, v zadnjem času pa so začele na mednarodnih trgih padati tudi cene utekočinjenega naftnega plina (UNP), ostajajo cene oranžnih ali zelenih jeklenk nespremenjene. Še več, celo dražijo se.

Jeklenke samo prodajajo

Jeklenka, napolnjena z desetimi kilogrami UNP, stane po zadnjih podatkih družbe Butan plin 21,81 evra, na Petrolu pa 21,97 evra. Zlasti zanimivo pri tem je, da se cene jeklenk plina ne znižujejo, medtem ko je denimo avtoplin čedalje cenejši. V osnovi gre namreč za precej podobno mešanico plina. »Avtoplin in UNP v jeklenkah sestavljata propan in butan. Pri avtoplinu se razmerje obeh plinov spreminja glede na letni čas, pozimi je na primer drugačno kot poleti. Mešanica plinov v jeklenkah se ne spreminja,« so pojasnili v Petrolu. V največji slovenski energetski družbi sicer poudarjajo, da so pri jeklenkah odvisni od polnilnic in njihovih cen, saj so Petrolove črpalke dejansko samo prodajna mesta za jeklenke.

Drugače je pri avtoplinu. Petrol ga nabavlja neposredno na trgu. Liter avtoplina stane na Petrolovih črpalkah trenutno 0,699 evra, pri Butan plinu pa 0,67 evra. Od lanskega februarja se je pocenil za približno 15 odstotkov. Cena plina v jeklenkah pa se je od konca leta 2013 celo za odtenek podražila, in sicer za 1,4 odstotka. V zadnjem letu in pol je cena zrasla celo za 7,4 odstotka. V istem obdobju se je avtoplin nekoliko pocenil, liter 95-oktanskega neosvinčenega bencina pa se je pocenil za kar 13 odstotkov.

Letos vendarle pocenitev?

Od kod takšne razlike? Doslej je namreč veljalo, da cena UNP na svetovnih borzah z nekoliko daljšim časovnim zamikom sledi gibanju cen nafte. »Ceno avtoplina prilagajamo cenam preostalih pogonskih goriv, saj sicer ne bi bili konkurenčni,« so dejali v Petrolu. A če je pri ceni avtoplina mogoče zaslediti trend sledenja cenam preostalih goriv, takšnega trenda pri cenah plina v jeklenkah (še) ni. »Glede na to, da Slovenija nima lastnih virov, so cene utekočinjenega naftnega plina odvisne od svetovnega povpraševanja in ponudbe,« so pojasnili v Butan plinu in dodali: »V primeru, da bo cena surove nafte tudi v prihodnje ostala na tako nizki ravni, pričakujemo pocenitev UNP v letu 2015.« Omenimo še, da se cena utekočinjenega naftnega plina oblikuje prosto na trgu, odvisna je od kotacij plina na borzah, tečaja dolarja proti evru in od nabavnih pogojev dobaviteljev. Butan plin ima tu zagotovo določeno prednost, saj je prek italijanske družbe Liquigas del nizozemske skupine SHV Energy, ki je tudi največji distributer UNP na svetu.