Iskanje strateškega partnerja, ki bi dokapitaliziral Pivovarno Laško, očitno le ne bo potekalo po tako hitrem postopku, kot je še pred nekaj dnevi napovedoval predsednik uprave Dušan Zorko, ki se je sicer še pred dobrim letom dni branil pred prodajo pivovarskega dela skupine.

Po prvotnih načrtih bi morali v Laškem potencialne vlagatelje še ta teden uradno povabiti k sodelovanju pri dokapitalizaciji, a bodo morali te načrte vsaj za nekaj tednov odložiti. Uprava namreč na dokapitalizacijo več kot očitno (še) ni pripravljena. NLB in Hypo banka sta od Zorka sicer že pred letom in pol zahtevali, naj se začne pripravljati na prodajo pijačarskega dela skupine, vendar v Laškem doslej niso pripravili še niti strategije, s katero bi prepričali potencialne stratege. Nadzorni svet Pivovarne Laško je tako upravi na včerajšnji seji tudi uradno naložil, naj začne nemudoma pripravljati novo petletno strategijo do leta 2020, pri čemer naj bi nadzorniki osnutek strategije pričakovali že na avgustovski seji, končno verzijo pa mesec dni kasneje. Začetka skrbnih pregledov Pivovarne Laško tako ni pričakovati pred koncem septembra, s tem pa je tudi vedno manj možnosti za uresničitev Zorkovih napovedi, da bodo delničarji o vstopu novega lastnika odločali še letos.

V Laškem nameravajo z dokapitalizacijo zbrati najmanj 75 milijonov evrov dodatnega kapitala, vendar ob predpostavki, da bi jim pred tem uspelo prodati tudi Radensko in s tem znižati svoj finančni dolg. Čeprav postopki za prodajo Radenske potekajo že več mesecev, potencialni investitorji pa so že opravili tudi skrbni pregled, odločitve o prodaji Radenske pred avgustovsko sejo nadzornega sveta naši viri ne pričakujejo. Za dodaten zaplet sta namreč konec junija poskrbela češka Kofola in družba P & P Skupina primorske družine Polič. Ta sta bila sprva glavna konkurenta za nakup Radenske, a sta se nato odločila, da se pri načrtovanem prevzemu povežeta. S tem se je posledično zmanjšala tudi pogajalska moč Pivovarne Laško, pri čemer prodajo Radenske že ves čas otežuje negotov razplet denacionalizacijskega spora. Zaradi nizkih ponudb za Radensko in načrtovane dokapitalizacije naj bi se med nadzorniki Laškega v zadnjih dneh začeli pojavljati tudi pomisleki, ali je prodaja Radenske sploh še smiselna oziroma ali ne bi bilo bolje s prodajo počakati do zaključka dokapitalizacije. Nekatere večje pivovarske skupine imajo namreč v svojem portfelju izdelkov tudi vode in brezalkoholne pijače ter bi jih utegnil zanimati nakup celotne Skupine Laško, torej vključno z Radensko. Slednja je sicer najuspešnejša družba iz Skupine Pivovarna Laško, saj ji je v zadnjih letih uspelo opazneje zmanjšati stroške poslovanja, s prodajo delnic Mercatorja pa je odplačala tudi vsa posojila.