Nadzorni svet družbe Union Hoteli, do nedavna znane pod imenom Grand Hotel Union, je včeraj razrešil dolgoletnega direktorja Bogdana Lipovška. Na položaju ga bo zamenjal nekdanji predsednik uprave Istrabenz Turizma Tomo Čeh.

To informacijo nam je včeraj zvečer potrdilo več virov. Da se v Union Hotelih nekaj kuha, je postalo jasno že popoldne, ko se je seja nadzornikov, ki bi morala po prvotnih načrtih trajati dobro uro, zavlekla do večera. Končala se je malo po osmi in to z zamenjavo na vrhu družbe. Nadzorni svet Union Hotelov vodi Primož Raktelj iz ACH. Tam za pojasnila niso bili dosegljivi.

V ACH, ki obvladuje 75 odstotkov delnic Union Hotelov, naj bi Lipovšku med drugim očitali poslabšanje poslovanja družbe, zamujanje pri prestrukturiranju in oviranje prodaje. Tudi sicer je včerajšnje dogajanje v Union Hotelih vrhunec bolj ali manj odkrite vojne med ACH in Lipovškom, ki traja že vsaj dve leti. Poleti 2012 je nadzorni svet Lipovšku, ki Union Hotele vodi že od leta 1991, na položaju pa mu je uspelo preživeti celotno tranzicijo, močno omejil pooblastila in jih vezal na domala vse pomembnejše posle. Nadzorniki so bili do direktorja že takrat kritični tudi zaradi strateškega načrta, ki naj bi preveč obremenjeval lastniški kapital, padanja prihodkov, ki ga ni spremljalo krčenje stroškov, in nekaterih drugih poslov. Med njimi je izstopal načrtovani nakup Hotela Tuzla od Rama Investa Igorja Jurija Pogačarja, ki ga je predlagal prav Lipovšek.

Četudi je Lipovšek »preživel« dolgoletnega prvega moža ACH Hermana Rigelnika, ki je šel jeseni 2012 v pokoj, se je nezaupanje med njim in nadzorniki v mesecih po tem le še krepilo. Spremenjeni statut družbe je tako predvidel veččlansko upravo. Čeprav je Lipovšek dobil nov mandat, je poslovanje družbe začelo pešati. Če so Union Hoteli še leta 2012 ustvarili skoraj 1,2 milijona evrov dobička, je lani ta znašal le še simboličnih 10.000 evrov. Medtem ko so bili lanski prihodki od prodaje (15,2 milijona evrov) malenkost višji kot v letu 2012, je družbo »odneslo« pri stroških dela. Ti so v letu dni ob istem povprečnem številu zaposlenih (okoli 220) zrasli s 4,9 na skoraj 5,4 milijona evrov. Največji udarec za lansko poslovanje Union Hotelov so bili odpisi finančnih naložb. Dober milijon evrov je družba izgubila v delnicah Factor banke, katere največji lastnik je bil ACH. Že sredi leta 2013 so nadzorniki Lipovšku naložili, naj pripravi ukrepe glede »nasedlih« naložb. Družba je morala slabiti tudi 300.000 evrov poslovnih terjatev.

Spori med Lipovškom in ACH so odmevali tudi v javnosti. »ACH bi se dalo rešiti, če bi se reševalo podjetja in ne osebnih financ,« je v začetku januarja dejal Lipovšek, ki je z javnimi nastopi uspešno sprevračal pozornost od vprašanj o poslovanju Union Hotelov. Še vedno je tudi manjši solastnik Proteja, prek katerega so menedžerji pred devetimi leti odkupili ACH, a je iz njega želel že lani izstopiti. Nesoglasja so dosegla vrhunec ob julijski skupščini, na kateri so delničarji iz Union Hotelov počrpali za več kot 1,5 milijona evrov dividend. Temu je Lipovšek nasprotoval: »Izplačilo dividend je pravica lastnika, a je vprašanje, kdaj, v kakšnih okoliščinah in v kakšni višini.« Milo rečeno, drugačnih pogledov sta ACH in Lipovšek tudi ob vprašanju prodaje Hotelov Union. Lipovšek je namreč ocenil, da ACH družbo ponuja kot »vrečo krompirja«, in izrazil naklonjenost zadružnemu odkupu. V ACH pa so ocenili, da Lipovšek kot tak pomeni največjo oviro za njeno strateško, poslovno in finančno prestrukturiranje ter zelo verjetno poznejšo prodajo.