Nadzorni svet Gorenja je (ne)hote odprl pot za kadrovske menjave v nadzornih svetih Nove Ljubljanske banke (NLB), Pivovarne Laško, Petrola in Nove KBM. Ker jih član uprave Gorenja Peter Groznik o svojem imenovanju v nadzorni svet NLB lanskega novembra ni predhodno obvestil, so namreč nadzorniki Gorenja sedaj vsem članom vodstva velenjske skupine omejili oziroma prepovedali opravljanje funkcij v nepovezanih podjetjih.

»Vsebina pravilnika je interne narave. Lahko pa razkrijemo, da sta predvidena primerno dolg časovni prehod za izvrševanje določil in tudi možnost izjem,« so nam povedali v Gorenju, kjer pa podrobnosti niso želeli komentirati. A medtem ko v velenjski družbi dopuščajo tudi nekatere izjeme, je predsednik nadzornega sveta Marko Voljč drugačnega mnenja. »Člani poslovodstva bodo imeli na voljo nekaj mesecev, da se prilagodijo novemu pravilniku in odstopijo s teh funkcij,« nam je povedal in dodal, da »nadzorni svet za zdaj ne predvideva nobenih izjem od pravilnika«. »Z novim pravilnikom smo uredili področje, ki bi moralo biti urejeno že v preteklosti,« nam je še povedal Voljč in dodal, da je takšna praksa tudi v zahodnih korporacijah. Predvidoma naj bi vodilni kadri Gorenja imeli čas za svoje odstope do jeseni. Nekateri nadzorniki naj bi poleg tega ocenjevali, da obremenjenost posameznim članom vodstva ne dopušča opravljanja funkcij zunaj Gorenja.

Za zdaj ni predvidenih izjem

Omejitve pri opravljanju funkcij zunaj skupine Gorenje bodo imele torej velike posledice tudi za nekatera preostala slovenska podjetja. Medtem ko Groznik nadzira NLB in Pivovarno Laško, je član uprave Peter Kukovica predsednik nadzornega sveta Nove KBM, član uprave Gorenjeve holdinške družbe na Dunaju Tomaž Kuntarič pa vodi nadzorni svet Petrola. Direktor družbe Gorenje Surovina Jure Fišer je medtem član nadzornega sveta Merkur trgovine, direktor družbe Gorenje Projekt Uroš Razdevšek pa nadzira Projektivni biro Velenje. Ali nameravata odstopiti iz nadzornih svetov ali bosta nadzornike prosila, da zanju velja izjema, nam Groznik in Kukovica nista odgovorila.

Odločitev nadzornikov Gorenja časovno sovpada s pričakovanimi spremembami v upravah Petrola in Pivovarne Laško. Spomnimo, da bodo morali nadzorniki Laškega predsedniku uprave Dušanu Zorku najkasneje do konca prihodnjega meseca sporočiti, ali mu nameravajo podeliti nov mandat, Groznik pa je tudi eden od štirih članov kadrovske komisije. Do konca februarja bodo o imenovanju novega člana uprave predvidoma odločali tudi člani nadzornega sveta Petrola. Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik ima kot mandatar ključno besedo pri izbiri novega člana uprave, ki bi zamenjal Janeza Živka, doslej pa je imel pri Kuntariču močnega zaveznika. Berločniku mandat poteče februarja prihodnje leto, v skladu s pogodbo o zaposlitvi pa mu morajo člani nadzornega sveta že šest mesecev prej, torej do konca julija sporočiti, ali mu nameravajo podeliti nov mandat ali pa bodo iskali novega predsednika uprave.

SDH po dva nova nadzornika NLB

Tudi v NLB po lanskem odstopu Nime Motazeda še niso imenovali novega člana uprave. Motazed, ki je bil v upravi zadolžen za IT, organizacijo, podporne funkcije, nabavo in upravljanje nepremičnin, je delovno razmerje končal sredi lanskega decembra, njegove dolžnosti pa je prevzel predsednik uprave NLB Janko Medja. Slednji naj bi sicer pred Groznikovim imenovanjem v nadzorni svet NLB vložil precej napora, da se to ne bi zgodilo. Razlog je preprost: Grozniku je po naših informacijah finančni minister Dušan Mramor zaupal nalogo, da v nadzornem svetu pripravi vse potrebno za zamenjavo Medje. A po tistem, ko se je nad Groznika sprožila medijsko-lobistična ofenziva, je očitno ocenil, da je bolje, da ne prevzame mesta predsednika nadzornega sveta. Na dogajanje v NLB so že dlje časa sicer pozorni tudi v SDH, kjer naj bi jih nazadnje zmotilo, da se je Medja za prodajo treh odstotkov Petrola odločil, še preden bi bila strategija upravljanja državnih naložb sploh potrjena.

Če Groznik ne bi dobil soglasja svojih nadzornikov za zaključek mandata v NLB, bi morali v Slovenskem državnem holdingu namesto enega poiskati dva nova člana nadzornega sveta. Po statutu mora imeti nadzorni svet NLB sedem članov, zaradi lanskega odstopa Gorana Katušina pa jih ima trenutno le še šest. Groznik je sicer v nadzornem svetu NLB v potencialnem konfliktu interesov. Kot nadzornik banke si mora namreč prizadevati za njeno čim boljše poslovanje, kot član uprave Gorenja za finance pa je zadolžen za pridobitev čim ugodnejših virov financiranja. Prav zaradi tega se mora izločati iz odločanja o posojilih Gorenju, podobno kot tudi Kukovica ne sme sodelovati na sejah nadzornega sveta NKBM, na katerih se odloča o posojilih Gorenju.