V Telekomu Slovenije, ki ga pesti upadanje prihodkov in dobička, nadaljujejo zmanjševanje števila zaposlenih v Sloveniji. Do konca letošnjega leta naj bi ga zapustilo dodatnih 50 ljudi, v prihodnjem letu 250, leto kasneje pa še nadaljnjih 250. Kljub ambicioznim načrtom uprave pod vodstvom Rudija Skobeta, ki so jih zapisali v strategijo, bo ta v kratkem stala pred težko odločitvijo.

Če je do sedaj zaposlene pošiljala v pokoj, večino pa o prostovoljnem odhodu prepričala z zajetnimi denarnimi odpravninami, naj bi teh zadnjih začelo zmanjkovati. Tako bodo morali v Telekomu verjetno že v nekaj mesecih mehke načine zmanjševanja števila zaposlenih zamenjati s tršimi prijemi. Ali bodo morali izdelati program presežnih delavcev, je še preuranjeno govoriti. Kljub temu naj bi se morebitnih odpuščanj po naših informacijah lotili v soglasju s socialnimi partnerji, torej najpomembnejšimi sindikati v družbi. Da bodo v Ljubljani pri zmanjševanju stroškov dela raje odpuščali in konsolidirali poslovanje kot zniževali plače, nakazuje tudi včerajšnja izjava prvega moža družbe. Skobe je povedal, da trenutno ni pogajanj o novi kolektivni pogodbi in jih tudi ne načrtujejo. Tako je za zdaj izključeno klestenje plač.

Da ima Telekom zaposlenih preveč ljudi glede na višino prihodkov, kažejo tako strokovne študije kot primerjave z operaterji v regiji. Čeprav je pri nekaterih delež stroškov dela v prihodkih občutno večji kot pri Telekomu, pa ima slovenski operater velike težave z donosnostjo poslovanja. Marža kosmatega denarnega toka (EBITDA) je pri Telekomu manj kot 30-odstotna, medtem ko je pri drugih v povprečju več kot 35-odstotna. Zaradi stroškovne neučinkovitosti je Telekom tudi zapeljiva tarča finančnih skladov in strateških vlagateljev v postopku privatizacije. Navsezadnje ima Deutsche Telekom, ki je favorit za prevzem, na Hrvaškem in Madžarskem odvisni družbi, ki za stroške dela namenjata precej manj kot Telekom Slovenije in dosegata rekordne donose.

Še septembra 2010, pred rekordnimi slabitvami naložb v Makedoniji, je skupina Telekom za stroške dela namenila veliko več kot danes. V prvih devetih mesecih je imela za 122 milijonov evrov tovrstnih izdatkov. Do septembra 2012, malo po imenovanju Skobeta, so družbe v Sloveniji in na Balkanu temu namenjale še slabih 114 milijonov evrov, do letos pa so se Telekomovi stroški dela ob devetmesečju zmanjšali na manj kot sto milijonov evrov. Temu primerno pada tudi število zaposlenih. Jeseni 2010 je imela skupina skoraj 5000 zaposlenih, od tega v Sloveniji okoli 3700. Do danes se je številka zmanjšala na 4462, pri čemer jih je v slovenskih družbah nekaj več kot 3400.