AZTN je ugotovil, da je šlo za vertikalno pogodbo, ki je prepovedana, ker je omejevala konkurenco v škodo potrošnikov. Kot so navedli v agenciji, so aneksi, ki sta jih dve leti podpisovala Dukat in Konzum, vsebovali določila, na podlagi katerih se je Konzum obvezal, da bo spoštoval minimalne cene prodaje blaga na debelo in drobno, ki jih je predlagal Dukat.

"Če Konzum kot kupec tega ne bi spoštoval, je imel Dukat pravico ustaviti dobavo svojih izdelkov," so bistvo sporne pogodbe pojasnili na spletni strani agencije.

Spomnili so, da so pogodbe, ki narekujejo fiksne ali minimalne cene, strogo prepovedane, ne glede na to, ali so bile resnično uveljavljene, ter tudi ne glede na tržni delež podpisnic pogodbe. Trgovcem namreč onemogočajo prosto oblikovanje cen, kar je v neposrednem nasprotju z interesi končnih kupcev oziroma potrošnikov. Konzum in Dukat sta v začetku leta 2011 podpisala pogodbo, ki ni vsebovala spornih določil.

Agencija je poudarila, da je Dukatu in Konzumu izrekla simbolične kazni, ker so kršitve zakona potekale "razmeroma kratek čas", prepovedana določila pa niso bila uveljavljena, tako da niso imele pomembnega vpliva na konkurenco.

Zaradi podobne pogodbe iz približno istega obdobja je AZTN denarno kaznoval tudi kmetijsko-živilsko družbo Kutjevo in regionalno trgovsko verigo KTC. Kutjevo bo moralo plačati 130.000 kun (17.100 evrov), KTC pa 100.000 kun (13.160 evrov) kazni, kar je v skladu z njunim položajem na trgu ter njuno finančno in tržno močjo, so še zapisali na spletni strani agencije.