Med servisi z gorivom slabe kakovosti so Croduxove bencinske postaje v Varaždinu, Sisku in Dugopolju pri Splitu ter podjetje Naftne crpke ulice v Županji.

Kot so ugotovili, je bilo na Croduxovih bencinskih črpalkah slabše kakovosti eurodizel gorivo. Strokovnjaki so pojasnili, da so v gorivu našli vodo in da ni bilo dovolj aditivov.

Zaradi pomanjkljivosti je možno, da bi lahko imeli vozniki težave, če bi bila temperatura zraka pod minus 13 stopinj Celzija. Avtomobil ne bi imel dovolj moči v motorju in bi se lahko ustavil. Sporno gorivo naj bi uvozili iz Italije.

Zlonamerna objava ali napaka?

Crodux je v lasti upokojenega hrvaškega generala Ivana Čermaka. Ta je zanikal, da bi prodajal gorivo slabe kakovosti in je ocenil, da gre za napako ali zlonamerno objavo podatkov. Čermak, ki je lani kupil hrvaško podružnico avstrijske energetske družbe OMV in jo preimenoval v Crodux, trdi, da gre za lažne obtožbe ter napoveduje tožbo proti ministru za gospodarstvo Ivanu Vrdoljaku.

Na bencinski črpalki podjetja Naftne crpke ulice so medtem našli več pomanjkljivosti tudi pri eurosuper in eurodizel gorivih. Med drugim, naj bi eurosuper vseboval približno deset odstotkov dizel goriva, nobeno izmed analiziranih goriv pa ni imelo predpisano oktansko vrednost.

Ministrstvo za gospodarstvo je informacije o bencinskih postajah, na katerih so našli gorivo slabe kakovosti, objavilo tri dni po tem, ko so predstavili izide akcije Oktan. Hrvaški mediji so zahtevali takojšnjo objavo, a so na ministrstvu pred objavo zahtevali mnenje pravnikov in informacijske pooblaščenke.

Denarne kazni za kršitelje

Za nepravilnosti pri prodaji goriva hrvaški zakon za pravne osebe določa denarne kazni med 300 in 600 tisoč kun (med 39.400 in 78.800 evrov), za odgovorne fizične osebe v podjetjih pa med 40 in 70 tisoč kun (med 5263 in 9210 evrov).

Na Hrvaškem podobnega inšpekcijskega nadzora kakovost goriva niso izvajali vrsto let, medtem pa so številni vozniki dvomili v kakovost goriv na bencinskih črpalkah. Na spletnih forumih je bilo pogosto zaslediti jezne komentarje voznikov, ki so morali popravljati svoja vozila zaradi slabega goriva.

Minister Vrdoljak je napovedal, da bodo kakovost goriv na Hrvaškem kontinuirano preverjali tudi v prihodnjem letu. Izrazil je tudi zadovoljstvo, ker so naftni trgovci po srečanju na ministrstvu znižali cene goriv.

Tako je zdaj cena najbolj prodajanega bencina eurosuper 95 prvič po šestih letih padla pod devet kun (1,18 evra). Povprečna cena bencina na hrvaških črpalkah je približno 8,80 kune (1,15 evra), dizel goriv pa okoli 8,50 kune (1,11 evra).