Aleš Musar,Marko Konič in Rok Habinc bodo očitno v manj kot treh letih uspeli odplačati posojila, s katerimi so financirali prevzem kamniške Ete in podgrajske Plame-Pur. V naslednjih dneh bo namreč holding AG, ki ga obvladujejo preko njihove krovne družbe S.T. Hammer, črnogorskega sklada Moneta in fiduciarnih računov pri tujih bankah, na svoj račun dobila še dodatnih 2,2 milijona evrov. Nekaj manj kot 1,25 milijona evrov dividend jim bo izplačala Plama-Pur, preostanek pa Eta.

Kamniška prehrambena družba je pred dnevi od holdinga AG kupila polovična deleža Panonske Energetike in družbe Sončni vrt, za katera bo morala do začetka prihodnjega leta plačati zelo visoko ceno. Čeprav pred petimi leti ustanovljena Panonska Energetika doslej ni ustvarila še nobenih prihodkov in nima nobenega zaposlenega, bo Eta svoji lastnici za polovični delež družbe plačala kar 426.000 evrov. Po neobičajno visokih vrednotenjih je Eta odkupila tudi Sončni vrt. Ta družba je lani ustvarila vsega 66.000 evrov prihodkov in 1908 evrov čistega dobička, a bo Eta za 50-odstotni delež plačala kar 523.000 evrov. Sodeč po tej ceni, bi bil torej Sončni vrt vreden več kot milijon evrov oziroma 16-krat več kot znašajo njegovi prihodki in skoraj 550-krat več kot čisti dobiček. Sočasno z nakupom omenjenih dveh podjetij je Eta od družbe tveganega kapitala STH Ventures (v večinski lasti S.T. Hammer) kupila tudi preostali 50-odstotni delež družbe Bioeta, ki je lani ustvarila vsega nekaj manj kot 77.000 evrov čistih prihodkov. Kupnine izvršna direktorica Ete Ksenija Jankovič Banovšek ni želela razkriti, po njenih besedah pa so se za izplačilo solastnika Bioete odločili, ker njihova strategija temelji na povečanju ponudbe bio izdelkov.

»Sončni vrt in Panonska energetika sta za nas strateški naložbi, s katerima bomo zagotovili stabilno nabavno pot za ključno surovino,« nakup upravičuje Jankovič-Banovškova in dodaja, da za njihovo blagovno znamko Natureta potrebujejo kakovostne surovine znanega in nadzorovanega porekla. Kako jim bodo družbe, ki ne ustvarjajo omembe vrednih prihodkov, to zagotovile, ni konkretneje pojasnila. Povedala je zgolj, da se bodo dobave iz Sončnega vrta začele, ko bodo vzpostavili nabavno pot in družbo »aktivirali«, z nakupom Bioete pa bodo skrajšali usklajevanje med nabavo in proizvodnjo.

Očitke o previsoki kupnini Jankovič-Banovškova zavrača, češ da so bile vse kupnine določene na podlagi sodnih cenitev. Kdo je te pripravil, ni želela razkriti. Ob tem pa opozorimo, da je imela Panonska energetika konec lanskega leta le 0,8 milijona evrov kapitala in nekaj manj kot 160.000 evrov finančnih in poslovnih obveznosti. Toda če v Panonski energetiki, ki se uradno ukvarja z oskrbo s paro in vročo vodo, pred dvema letoma ne bi občutneje prevrednotili nekatere poslovne opreme, bi njihov kapital skopnel na vsega nekaj deset tisoč evrov. Podobne vzporednice je mogoče potegniti tudi v Sončnem vrtu, ki je leta 2012 prav tako prevrednotil svoje premoženje in na ta način računovodsko povečal kapital.

Medtem ko Eta od svoje lastnice odkupuje hčerinske naložbe, bo morala Plama-Pur v naslednjih dneh že tretjič letos izplačati dividende. Po tem ko je AG letos že dobil slabih 700.000 evrov dividend, jih bo sedaj prejel še za dodatnih 1,25 milijona evrov. AG ima sicer v lasti 50 odstotkov plus eno delnico Plame-Pur, medtem ko preostali delež obvladuje dolenjski poslovnež Franc Frelih, ki v upravnem odboru nima nobenega predstavnika, na poslovanje pa nikakršnega vpliva. V Plami-Pur so v zadnjem letu dni že štirikrat odločali o izplačilu dividend, pri čemer pa zaradi izpodbojne tožbe, ki jo je vložil Frelih oziroma njegova družba Plasta, 0,7 milijona evrov še niso uspeli izplačati.

Iz Ete in Plame-Pur bo AG letos skupno prejel skoraj tri milijone evrov, pri čemer so v holdingu pred kratkim izvedli tudi dokapitalizacijo v višini 2,7 milijona evrov. S temi sredstvi bi lahko AG v celoti odplačal vse svoje dolgove. Konec junija je imel AG najetih za le še 2,6 milijona evrov posojil ter izdanih za dva milijona evrov obveznic, s katerimi je delno financiral prevzem Plame-Pur.